Linkuri accesibilitate

Pe site-ul Parlamentului, unii aleși USR PLUS nu spun în declarațiile de avere cine le-a dat bani împrumut


Bună parte din actualii senatori și deputați ai alianței recunosc în declarațiile de avere publicate pe paginile web ale Senatului și Camerei Deputaților că au împrumutat anul trecut partidul pe care îl reprezintă cu sume între 20.000 de lei și peste 300.000 de lei. Tot anul trecut, parlamentarii USR PLUS primesc și ei bani ca împrumuturi de la persoane sau firme. Mulți parlamentari USR PLUS nu precizează însă și numele celor de la care au primit banii.

Aproape jumătate din declarațiile de avere ale parlamentarilor alianței formate din USR (Uniunea Salvați România) și PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) conțin date din care reiese că senatorii și deputații celor două formațiuni și-au împrumutat partidele în 2020.

Investiția nu a fost una riscantă, pentru că în acest an aleșii își vor primi banii înapoi de la Autoritatea Electorală, dacă instituția în cauză nu descoperă vreo neregulă în declarațiile acestora.

Pe lângă banii dați ca împrumut, o parte dintre parlamentarii celor două partide susțin în declarațiile de avere și că au și primit împrumuturi, nu doar au dat în 2020. Ei scriu că au primit ”credite” de persoane și firme, dar nu menționează cine le-a dat banii.

Un reprezentant al Agenției Naționale de Integritate ne-a asigurat că în declarațiile de avere trebuie precizat numele și prenumele persoanelor fizice care acordă împrumuturi persoanelor care completează declarațiile de avere. „Se precizează acest lucru și în legea de organizare a agenției, dar și în ghidul de funcționare. Trebuie completat numele și prenumele, nu să se precizeze dacă este persoană fizică sau juridică”, ne-a transmis expertul.

Împrumuturi-fantomă în Alianță

Deputata Cristina-Mădălina Prună a împrumutat USR cu 35.000 de lei, dar a și primit împrumuturi de 24.000. Nu dezvăluie în declarația de avere de pe site-ul Camerei Deputatilor cine i-a acordat aceste credite.

Deputatul Andrei-Răzvan Lup pare că a evitat să scrie în declarația de avere cine l-a împrumutat în 2020 cu 40.000 de lei. El precizează însă că a menționat numele, dar că textul a fost anonomizat, cel mai probabil, de funcționarii Camerei Deputaților. Avocatul a făcut contribuții la partid de 65.000 de lei.

La rândul său, Brian Cristian a contribuit și el la partid cu 26.000 de lei, dar a și împrumutat două persoane fizice cu 29.000 de lei. Declarația sa de avere nu figurează pe site-ul Camerei Deputaților, ci pe acela al Agenției Nationale de Integritate (ANI).

Senatorul Ion-Dragoș Popescu a împrumutat și el cu 73.000 de lei PLUS , potrivit declarației de avere.

Și colegul de alianță, senatorul Alexandru-Robert Zob și-a împrumutat partidul (USR cu 40.000 de lei.

Marius-Andrei Miftode a împrumutat și el cu aproape 100.000 de lei partidul pe care îl reprezintă (USR)., ala cum reiese din declarația sa de avere de pe site-ulo Camerei Deputaților . Și ca în cazul altor colegi ai săi, are debite de 65.000 de lei, fără a preciza însă sursa. Asta însă numai în declarația de avere de la Cameră, pentru că în cea de pe site-ul ANI, unde nu toți alegătorii știu să caute sau au acces, apar și numele repectivilor.

În acest an aleșii își vor primi banii înapoi de la Autoritatea Electorală, dacă instituția în cauză nu descoperă vreo neregulă în declarațiile acestora.
În acest an aleșii își vor primi banii înapoi de la Autoritatea Electorală, dacă instituția în cauză nu descoperă vreo neregulă în declarațiile acestora.

Teodor Lazăr, deputat de Bacău, deține peste 70.000 mp de teren agricol, dar și patru imobile, toate dobândite în urma unei moșteniri. A contribuit cu aproape 135.000 de lei la campania electorală a USR. A făcut un împrumut de 100.000 de lei fără a preciza de la cine. Ca și în cazul colegului său de partida, informația lipsește doar de pe site-ul Camerei Deputaților, apărând în schimb pe cel al ANI.

Secrete ale parlamentarilor USR PLUS?


Pentru o alianță care a declarat în repetate rânduri că luptă pentru transparență, parlamentarii USR și PLUS găsesc deseori motive să nu completeze toate datele din declarațiile de avere.

Deputatul Radu Tudor Ciornei nu scrie în declarația de avere cui i-a vândut două terenuri intravilane în comuna Moara pentru 49.000 de lei.

Deputatul Cristian-Paul Ichim (USR), nu spune cui a dat cu împrumut 430.000 de lei, aproape 115.000 de euro și 18.000 de lire sterline, potrivit declarației de avere. Veniturile sale salariale, ca administrator de firmă, erau de puțin peste 11.000 de lei.

Deputatul Victor Ilie (USR) a primit, de la soția sa, anul trecut o donație de 50.000 de metri pătrați în Cristian, județul Brașov, acolo unde deține și o casă de locuit de 335 de metri pătrați, așa cum reiese din declarația de avere.

Liderii, cu proprietăți în străinătate


Deputatul Iulian Bulai este unul dintre parlamentarii care au proprietăți în străinătate. Acesta a achiziționat din 2015, înainte de a intra în parlament, o casă în Oslo, Norvegia. Este și un important agricultor în comuna Ion Creangă, acolo unde a moștenit un teren de 6.600 de metri pătrați. Averea imobiliară mai cuprinde două terenuri intravilane în județul Neamț care adună 1.700 metri pătrați și două imobile de 280 de metri pătrați, trecute ca viitor muzeu. Iulian Bulai este artist de profesie. El scoate din închirierea
apartamentului din Oslo (90 metri pătrați) aproape 30.000 de euro pe an, în
timp ce veniturile sale anuale din parlament au fost de 120.000 de lei, potrivit declarației de avere.


Liderul grupului deputaților USR PLUS este Liviu Ionuț Moșteanu, iar acesta nu se poate lăuda cu economii sau proprietăți însemnate. Însă, în ultima declarație de avere a trecut venituri anuale de aproape 280.000 de lei, 130.000 de lei ca parlamentar, iar 150.000 de lei de la firma pe care o deține și unde lucrează și soția sa.

Cosette-Paula Chichirău deține un apartament de 62 de metri pătrați în Statale Unite. Aceasta mai are și conturi de 280.000 de dolari peste ocean, dar și un credit de aproape 200.000 de dolari. Din chiria locuinței din SUA, deputata scoate anual 25.000 de dolari.

Șeful USR, Dan Barna, are în declarația de avere conturi bancare cu economii restrânse și veniturile sale ca parlamentar, de 135.000 de lei, și un tablou de 8.500 de lei.

Claudiu Năsui deține două apartamente la Paris, potrivit declarației de pe site-ul Parlamentului. Contactat de Europa Liberă, actualul ministru precizează că ar deține doar un apartament în capitala Franței și că eroarea este una tehnică. Claudiu Năsui a acordat un împrumut de 50.000 de lei.

Oana Murariu, secretar al Camerei Deputaților a acordat și ea împrumuturi de 125.000 de lei la PLUS și normal și aceasta a făcut în același an un împrumut de la persoane pe care nu le indică.

Și liderul senatorilor alianței, Radu-Mihai Mihail, deține o proprietate în străinătate, un apartament în Paris de 40 de metri pătrați. El mai are și o casă de locuit în Bușteni, dar și una în Otopeni. Acesta a și vândut în 2020 o locuință cu 222.000 de euro, motiv pentru care a făcut o donație la USR de peste 100.000 de lei. Suma pe care a donat-o către partid este trecută și ca donație de la o persoană fizică pe care nu o dezvăluie, potrivit declarației e avere.


Potrivit paginii de internet a Parlamentului, președintele Senatului, Anca Dana Dragu, este unul dintre cei mai înstăriți parlamentari USR PLUS. Ea deține trei apartamente în București, unul în Costinești și o casă de locuit în Capitală. Deține depozite și polițe de aproape 500.000 de lei și conturi în euro de 200.000.

Însă, din punct de vedere imobiliar, al terenurilor intravilane, senatorul Cristian Ghica este primul din USR PLUS. El a adunat 20 de astfel de proprietăți, dar nu a trecut că ar avea și o casă.

Potrivit aceluiași site oficial, cel al Legislativului, Oana Alexandra Cambera deține împreună cu familia mai multe terenuri intravilane în Tunari (Ilfov) - cu o suprafață de aproape 1.400 metri pătrați, dar și un astfel de teren în Moeciu (500 mp). Patru apartamente are trecute în declarația de avere a deputatei: două în București, unul în Tunari și unul în Moeciu. Aceasta a contribuit cu aproape 120.000 de lei către partidul pe care îl reprezintă, PLUS.

Pagina de internet a Camerei Deputaților ne spune și că deputatul Cătălin Teniță deține mai multe conturi bancare - nu mai puțin de 25. Deși nu are multe proprietăți, are în schimb aproape 120.000 de euro și 450.000 de dolari în cont, plus alte mici economii în lei. Veniturile sale anuale din salariul de jurist au fost relativ mici, 30.000 de lei, în schimb a primit 700.000 de lei dividende de la firma unde este acționar, Tree Works.


Deputatul Viorel Băltărețu și-a trecut o investiție de aproape trei milioane de lei în firma pe care o deține, Trend Furniture. De la această societate, el a încasat un salariu anual net de 30.000 de lei, dar și dividente de 500.000 de lei.

Șefa Senatului, Anca Dana Dragu, este unul dintre cei mai înstăriți parlamentari USR Plus
Șefa Senatului, Anca Dana Dragu, este unul dintre cei mai înstăriți parlamentari USR Plus

Alte curiozități în declarațiile de avere ale Alianței


Radu-Dinel Miruță conduce, în acte cel puțin, cea mai bună mașină dintre deputații USRPlus. El deține un BMW X5 din 2018. Deputatul Radu-Iulian Molnar are cele mai mari venituri salariale din alianța politică, de peste 190.000 de lei.


Mihai Laurențiu Polițeanu are cel mai mic venit salarial dintre noi deputați USR PLUS. El a trecut un venit anual de 1500 de lei. Radu Panait este probabil cel mai bun jucător la bursă dintre deputații USR, el a raportat că a adunat 230.000 de lei din astfel de câștiguri.

Senatorul Marius Bodea are probabil cel mai încăpător garaj, el are cinci autoturisme, însă toate au anul de fabricație înainte de 2012. Nici el nu a uitat de partid și a acordat un împrumut de peste 300.000 de lei.

Lista politicienilor Alianței ale căror declarații de avere le-am prezentat mai sus este încheiată de Silviu Dehelean, car a primit o donație de aproape 100.000 de lei.

Dehelean nu a precizat sursa donației.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG