Linkuri accesibilitate

Parlamentarii USR demisionează ca să nu beneficieze de pensie specială. Ciolacu, pe urmele lor


Toți parlamentarii USR își vor înainta marți demisiile din legislativ, pentru ultima zi a sesiunii parlamentare, pentru a nu beneficia de pensii speciale. Pe urmele lor merge și președintele PSD și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Surprinsă de decizia liderului de partid, Gabriela Firea, aflată în studioul Antenei 3, a spus că așteaptă să vadă dacă și Ludovic Orban va urma exemplul lui Marcel Ciolacu pentru a nu beneficia nici el de pensie specială. Firea nu și-a retras provocarea nici după ce i s-a atras atenția că Ludovic Orban nu este parlamentar.

Decizia USR a fost luată după ce proiectul pe care l-au inițiat, de eliminare a pensiilor speciale, nu a trecut de parlament.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, și-a anunțat și el demisia din parlament în ultima zi a sesiunii parlamentare.

„Cât contribui, atât primești – este singurul principiu corect care trebuie să stea la baza pensiei. Voi demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială! La fel am făcut și acum patru ani, la fel voi face și acum”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

El spune că în mandatul său la șefia Camerei PSD și-a asumat o direcție clară în ceea ce privește această „nedreptate crasă la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivității (...). Am inițiat și am votat legea prin care toate pensiile speciale care depășesc 7 mii de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura varianta constituțională în acest moment”, dar omite să spună că tot în mandatul PSD a fost adoptată legea prin care s-au acordat pensii speciale.

Mai mult, el dă vina pe guvernul Orban despre care spune că nu a inițiat ordonanța de urgență prin care să elimine pensiile speciale.

„Îmi doresc să reușim ca împreună să îi dăm jos pe toți cei care s-au cocoțat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O bună ocazie a fost ratată din nou de Guvernul Orban în acest an, când a refuzat să dea o ordonanță de urgență pentru a elimina pensiile speciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat.

Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar.

CCR a admis pe 6 mai, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate ale Curții Supreme și Avocatului Poporului şi a constatat că legea de abrogare a pensiilor speciale este neconstituţională, în ansamblul său, încălcând inclusiv decizii adoptate anterior de CCR.

Magistrații au deja de partea lor o decizie a CCR din 2010, pe care o invocă de fiecare dată când este pusă în discuție eliminarea pensiilor speciale.

Abrogarea pensiei de serviciu a magistraților a fost declarată neconstituțională prin decizia Curții Constituționale nr. 873 din 25 iunie 2010.

La anunțul deciziei, CCR a imputat inclusiv faptul că, în procedura de adoptare, s-a încălcat inclusiv ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 28 ianuarie, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege prin care se elimină pensiile de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi ai personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Pentru procurori și judecători erau în plată 3.878 de pensii de serviciu. Pensia medie pentru această categorie este de 18.716 lei. De asemenea, pentru personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor erau în plată 1.800 de pensii. Pensia medie pentru această categorie este de 4.439 lei.

XS
SM
MD
LG