Linkuri accesibilitate

Parlamentul a adoptat legea de organizare a alegerile locale pe 27 septembrie


Alegeri - imagine generică

Alegerile locale vor avea loc pe data de 27 septembrie, a decis, miercuri, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, după ce cu o zi înainte proiectul de lege a fost adoptat și de Senat.

Decizia a fost luată cu de voturi 253”pentru”, două voturi ”împotrivă” și 36 abțineri.

Legea care stabilește data votului urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectul discutat este unul al UDMR, în care au fost preluate o serie de articole din proiectul guvernului, care a primit raport de respingere la Comisia juridică, așa că a fot respins și în plen.

Două amendamente, unul inițiat de senatorii PSD, Șerban Nicolae și Radu Preda, și cealalt de PSD și PMP schimbă paradigma prevăzută până acum de lege. Un amendament al USR care dorea ca alegerile să se întindă pe două zile a fost respins.

Partidele vor putea folosi banii din subvenția primită de la stat pentru campania electorală. O veste bună pentru partidele mari, care au rămas cu munți de bani din subvenția de la stat, bani care pot fi raportați pentru anul viitor.

În al doilea rând, partidele care nu au grupuri parlamentare în ambele camere, cum sunt PMP și ProRomânia, vor putea avea reprezentanți în secțiile de vot.

Partidele mai au la dispoziție nu mult peste o lună, până pe 18 august, pentru a-și negocia alianțele electorale, deci eventuale liste comune, și a-și stabili candidații.

Calendarul alegerilor

  • Perioada electorală va începe cel mai târziu în 29 iulie, urmând ca în 2 august să fie constituit Biroul Electoral Central.
  • Campania electorală va începe în 28 august și se va încheia în 26 septembrie, ora 7.00
  • 18 august va fi data data de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.
  • Perioada de depunere a candidaturilor urmează să se încheie în 18 august, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG