Camera Deputaților a votat luni modificarea Codului de Procedură Penală după ce Curtea Constituțională a decis, în aprilie, că punerea în executare a unei sentințe penale definitive fără motivarea sa este neconstituțională.
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat după votul deputaților că, după ce legea va intra în vigoare, când se vor pronunța sentințe în penal „vom avea și soluția și motivarea în același timp”. Legea urmează să fie trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.
Stelian Ion a mai precizat că modificările votate luni reprezintă „un progres în respectarea drepturilor fundamentare, dreptul la apărare, dreptul la un proces echitabil”.
„Lucrurile acestea au fost gândite și la momentul redactării codurilor. Au fost ipoteze de lucru atunci. Nu s-a mers pe o astfel de soluție. Acum, după atâția ani de la intrarea în vigoare a codurilor vedem că tot aici s-a ajuns. Adică e absolut firesc ca în momentul în care pronunți o hotărâre judecătorească, trebuie să dai și motivarea în același timp. Acesta este anunțul pozitiv pe care îl facem, în ciuda tuturor comentariilor care s-au făcut, unele negative”, a spus Ion.
Acesta a mai arătat că modul în care s-a mișcat Parlamentul este „lăudabil”. „Într-un timp aproape record s-a ajuns la a da un vot final în Camera Deputaților, for decizional”.
Propunerea legislativă a intrat pe circuitul parlamentar pe 28 aprilie, fiind depusă de Anca Dragu, președinta Senatului, senatorii PNL Alina Gorghiu și Iulia Scântei și deputatul Ioan Cupșa (PNL). Inițiativa încearcă să corecteze legislația în vigoare, după decizia CCR.
Curtea Constituțională a decis pe 7 aprilie că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive fără motivarea sa scrisă este neconstituțională și încalcă dreptul la justiție și la un proces echitabil, iar hotărârea judecătorească trebuie redactată chiar la data pronunțării ei.
Înalta Curte a solicitat Parlamentului să remedieze rapid situația pentru a nu se ajunge într-un vid legislativ.
Potrivit amendamentului votat de Comisia Juridică din Senat se precizează că:
deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor.
În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor, prevede amendamentul.
Prima formă a inițiatorilor prevedea un termen de 90 de zile. Camera Deputaților este for decizional pentru proiectul votat în Senat.
În timpul dezbaterilor din Senat, PSD a cerut prin vocea fostului ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, ca proiectul să fie retrimis la Comisia Juridică, deoarece „decizia CCR nu a fost publicată în Monitorul Oficial”.
„Nu are rost să ne comportăm că niște orbi, nu interesul comun e servit prin această grabă”, a susținut senatorul Cazanciuc, care a avertizat că legea poate să fie atacată la CCR dacă apar modificări substanțiale la Camera Deputaților.
A contribuit: Cristi Andrei