Linkuri accesibilitate

Parlamentul a votat starea de alertă. Autoritățile locale fac numirile în fruntea spitalelor, așa cum a dorit PSD


Parlamentul a aprobat Hotărârea de Guvern privind starea de alertă, ProRomânia și ALDE fiind singurele partide care au votat împotrivă. PSD a reușit să modifice forma venită de la Palatul Victoria pentru ca numirile și schimbările managerilor de spital să fie făcute de autoritățile locale. În timpul dezbaterilor, USR a cerut fără succes să fie introdus pe ordinea de zi proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Hotărârea votată astăzi aprobă starea de alertă și măsurile luate pentru autorități pentru combaterea epidemiei de coronavirus. PSD, PNL, USR, UDMR, PMP și grupul minorităților naționale și-au dat votul pentru această Hotărâre a Parlamentului, în timp ce reprezentanții ProRomânia și ALDE s-au poziționat împotriva instituirii stării de alertă pe întreg teritoriul României. Punctul de vedere al Guvernului a fost prezentat în plenul reunit al Parlamentului de secretarul de stat Raed Arafat.

Procedura folosită de aprobare a unei Hotărâri a Guvernului printr-o Hotărâre a Parlamentului nu este una obișnuită, fiind folosită doar pentru că România se află într-o situație excepțională.

Problema a fost ridicată de liderul senatorilor PNL din Senat, Cătălin Fenechiu, care le-a spus colegilor că se încalcă legea prin această procedură.

Atunci eu suspend ședința, nu sunt un jurist marcant, nu are rost să continuăm discuția. Este o acuzație gravă că încălcăm legea”, a reacționat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

După o întâlnire a comitetului liderilor grupurilor parlamentare, situația a fost lămurită.

Râde lumea de dumneavoastră că ați ajuns să învinovățiți Parlamentul că aprobă printr-o Hotărâre după Guvernului a trimis o solicitare de a încuviința această Hotărâre”, a spus Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților.

„În calitate de lider al deputaților PNL, vă rog să ducem procedura până la capăt, e important să avem acest act normativ adoptat”, a anunțat Florin Roman.

PSD: „Niciodată un partid nu a numit un chelner șef de spital"

Grupul PSD și-a concentrat discursul pe faptul că Guvernul nu a luat măsurile necesare pentru evitarea de pierderi umane și pentru relansarea economică. De asemenea, social-democrații au reamintit că din vina Executivului nu s-au putut aplica amenzi la sfârșitul săptămânii trecute după încetarea stării de urgență.

„De nu ce este declarată până la această oră starea de epidemie de ministrul Sănătății? Cine plătește excesul de mortalitate din această perioadă, când bolnavii de cancer nu s-au putut trata? Ați golit cu cinism 34.000 de paturi de spital. De ce internați cu forța pacienți asimptomatici? Domnilor din PNL ați dus România într-o stare deplorabilă, oamenii de foame, iar ce ne așteaptă este catastrofal”, a afirmat Radu Preda, liderul grupului PSD din Camera Deputaților

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților a insistat asupra numirilor făcute de Guvern la conducerea unor spitale. Astfel, social-democratul a justificat amendamentul introdus de PSD prin care autoritățile locale au puterea în privința numirilor și demiterilor din fruntea spitalelor.

„Au fost multe numiri politice aberante, dar niciodată un partid nu a numit șef de spital un chelner sau un șef de pompe funebre”, a motivat Simonis amendamentul PSD.

Social-democrații au anunțat însă că vor vota instituirea stării de alertă.

PNL: De ce ați lăsat goale stocurile de medicamente?

Poziția PNL s-a axat pe faptul că guvernul a trebuit să gestioneze epidemia de coronavirus în condițiile în care stocurile de echipamente medicale nu existau în luna ianuarie.

„Știu că sunteți nemulțumiți că Guvernul a acționat impecabil, românii nu mor de foame, Guvernul s-a ocupat de protecția socială”, le-a transmis Daniel Fenechiu celor de la PSD.

Liberalii au criticat și faptul că în Parlament se acordă gratuități și se votează legi populiste, fără să existe o grijă față de impactul bugetar.

„Dumneavoastră de la PSD ați inventat tunurile, tunurile financiare pornind de la baronii lui Adrian Năstase și până astăzi. Ce bine ar fi fost ca ultimii miniștri ai sănătății să nu fie preocupați de șpagă, voi vorbiți de șpagă, atenție că vorbiți de funie în casa spânzuratului. Liderii dumneavoastră sunt pe la instanțe fiind acuzați de fapte de corupție. Vreți să reduceți partea de venituri la bugetul de stat și să măriți cheltuielile cu gratuități fără număr”, i-a atacat Florin Roman, liderul grupului PNL din Cameră, pe cei de la PSD, ProRomânia și ALDE.

USR: Am văzut cârpeli, stângăcii, cerem eliminarea pensiilor speciale

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat că va susține instituirea stării de alertă, deoarece Guvernul are nevoie de acest instrument pentru a acționa eficient.

De ce folosim un act pentru întărirea baronilor locali, pentru a întări controlul baronetului asupra sistemului medical. Românii au pierdut locuri de muncă, oportunități de afaceri și aparența de viața normală, viața culturală a dispărut, culturii să i se ofere o mână de ajutor. Am văzut cârpeli, stângăcii, predictibilitate nu a existat. E o stare de fapt care trebuie să înceteze”, a spus Dan Barna.

Deputatul USR, Cristian Seidler, a intervenit telefonic pentru a cere ca pe ordinea de zi să fie pus proiectul privind eliminarea pensiilor speciale parlamentarilor. Marcel Ciolacu a invocat faptul că inițiativa nu are un raport și nu poate să fie supusă votului în plen.

Chiar dacă au criticat anumite măsuri luate de govern, reprezentanții PMP și UDMR au anunțat că votează Hotărârea privind starea de alertă

V. Ponta: Guvernul gândește ca un milițian înainte de 1989

ProRomânia și ALDE s-au opus instituirii stării de alertă.

„Dați mai departe puteri mai mari Guvernului. Aș fi vrut să văd că nu dăm mai multe putere unui Guvern care gândește ca un milițian dinainte de 1989. Aș dori să votăm să interziem guvernului să vândă muncitori, grâu, bușteni”, și-a motivat votul Victor Ponta.

Călin Popescu Tăriceanu a susținut că instituirea stării de alertă nu trebuia să fie aplicată pe întreg teritoriul României.

Miroase prea tare a stare de urgență camuflată. Insistența de a bloca întreaga economie, miroase a dorință de a mai umple câteva pușculițe de partid”, a precizat liderul ALDE.

În Hotărârea adoptată de Parlament se prevede că Guvernul, prin Ministerul Sănătății, va pune la dispoziția autorităților publice locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ – teritoriale respective.

Hotărârea Parlamentului privind aprobarea stării de alertă a primit 327 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” și 7 abțineri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG