Linkuri accesibilitate

Parlamentul aprobă legea privind votul în Diaspora. Care sunt principalele prevederi


Românii din străinătate au stat ore în șir la coadă pentru a putea vota pe 26 mai la alegerile europarlamentare și la referendumul pe justiție
Românii din străinătate au stat ore în șir la coadă pentru a putea vota pe 26 mai la alegerile europarlamentare și la referendumul pe justiție

Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidențiale este extins la trei zile – vineri, sâmbătă și duminică.

Proiectul de lege a trecut cu 228 de voturi „pentru” și unul „împotrivă”, iar Camera Deputaților este for decizional. Acum textul legii urmează să ajungă pe masa președintelui Iohannis pentru promulgare.

Principalele modificări

  • Vot timp de trei zile pentru românii din străinătate. „În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7.00 şi se încheie la ora locală 21.00”, potrivit textului legii.
  • Dacă la ora 21.00, când se închid secțiile de votare, mai sunt fie alegători la sediul secției de votare sau fie alegători care stau la rând, aceștia pot să își exercite în continuare dreptul de vot. Alegătorii aflați la rând pot să își exercite dreptul de vot până la ora 23.59. Un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedintele acestuia, verifică la ora 21,00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în sală. Această prevedere se va aplica și pentru alegătorii din România, în cazul în care sunt cozi.
  • Introducerea votului prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale. Astfel, pentru a putea vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate - se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.
  • Numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.
  • A fost simplificat procesul de vot printr-un amendament care prevede că listele electorale suplimentare din străinătate se fac și în format pe hârtie, doar în cazul unor disfuncționalități.

Deputaţii au respins, însă, la dezbaterile asupra proiectului, cu 187 de voturi „împotrivă” şi 22 voturi „pentru” amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor să se facă doar după ora 24:00 din ultima zi de vot, informează Mediafax.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG