Planul de ieșire a Marii Britanii negociat de premierul britanic a fost respins cu 432 de voturi la 202, fiind cea mai gravă înfrângere parlamentară a unui guvern din istoria recentă a Marii Britanii.
Împotriva acordului au votat atât parlamentarii care sprijină Brexit-ul, decis în referendumul din iunie 2016, cât și cei care se opun. Primii, pentru că sunt de părere că acordul negociat cu UE și care prevede și o perioadă de tranziție până la soluționarea problemei graniței dintre regiunea britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, ar putea ține, de fapt, Marea Britanie în Uniune luni, dacă nu ani într-o situație dezavantajoasă: cu toate obligațiile, dar fără drept de a mai decide, după 29 martie.
La finalul acestui vot, Theresa May a spus, potrivit publicației britanice The Guardian, că membrii parlamentului britanic vor putea da miercuri un vot de neîncredere guvernului său.
La scurt timp după vot, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a declarat, într-un comunicat de presă, că Bruxelles-ul nu va negocia un alt acord cu Marea Britanie.
”Riscul unei ieșiri dezorganizate a Marii Britanii a crescut după votul din această seară. Deși nu ne dorim asta, Comisia Europeană va continua planul de rezervă. Cer Marii Britanii să își clarifice intențiile cât mai rapid. Timpul aproape a expirat”, a spus Juncker.
În prima reacție la votul de la Londra, președintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat că singura soluție constructivă ar fi ca Marea Britanie să renunțe la Brexit. Jean-Claude Juncker pe de altă parte, președintele Comisiei Europene, a declarat că a venit momentul ca restul celor 27 de țări membre să accelereze pregătirile în vederea unui Brexit „dur”, fără acord.
Votul istoric dat de Parlamentul britanic adâncește și mai mult îngrijorările cu privire la viitorul Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene.
Referendumul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, cunoscut și drept referendumul pentru Brexit, a avut loc pe 23 iunie 2016. Atunci, 51,9% dintre britanici au votat în favoarea Brexitului. Ieșirea Marii Britanii din UE ar trebui să aibă loc pe 29 martie, adică în mai puțin de trei luni.