Linkuri accesibilitate

Parlamentul bulgar a votat înghețarea prețurilor la energie electrică


Premierul bulgar Kiril Petkov a decis înghețarea prețurilor la energie
Premierul bulgar Kiril Petkov a decis înghețarea prețurilor la energie

Parlamentarii bulgari au votat joi pentru înghețarea prețurilor la electricitate și încălzire pentru gospodării până la sfârșitul lunii martie, pentru a da timp noii coaliții de guvernare să elaboreze un plan pentru a proteja cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene față de creșterea costurilor la energie.

„Adunarea Națională impune un moratoriu asupra prețurilor la energia electrică, serviciile de apă și încălzire pe piața reglementată la nivelurile din 16 decembrie 2021. Hotărârea este valabilă până la 31 martie 2022”, potrivit amendamentului, care va intra în vigoare în ziua promulgării sale.

Legislația a fost aprobată de aproape toate partidele din parlament, 186 de parlamentari au susținut-o, doi au votat împotrivă și doi s-au abținut.

Partidul etnic turc MRF nu votat, motivând că propunerea este populistă și ilegală.

Companiile de distribuție și furnizare de energie au avertizat că ănghețarea prețurilor va duce la o criză de lichidități după creșterea de prețuri din septembrie.

La începutul acestei săptămâni, autoritatea independentă de reglementare a energiei din Bulgaria, Comisia de Reglementare a Energiei și Apă, a propus creșterea prețurilor la energie electrică cu 11,5% în medie și a prețurilor la încălzire cu aproximativ 30%, pentru a le apropia de prețurile de piață pe care companiile de energie le plătesc pentru electricitate și gaz natural.

Ultima creștere a prețurilor la energie electrică pentru gospodării a avut loc în iulie, când au crescut între 3,5 și 5 la sută, în funcție de furnizor.

Votul din 16 decembrie are loc la trei zile după ce parlamentul a confirmat un nou guvern condus de Kiril Petkov, al cărui partid, Continuăm Schimbarea, a încheiat un acord de guvernare cu alte trei formațiuni.

Mișcarea a urmat unui blocaj politic de luni de zile care a dus la alegeri parlamentare anticipate anul acesta.

XS
SM
MD
LG