Linkuri accesibilitate

Parlamentul European îl recunoaște pe Guaidó și cere guvernelor EU să facă același lucru


Juan Guaido a participat, joi, la un protest împotriva lui Nicolas Maduro, liderul contestat de tot mai multe țări și de majoritatea venezuelenilor
Juan Guaido a participat, joi, la un protest împotriva lui Nicolas Maduro, liderul contestat de tot mai multe țări și de majoritatea venezuelenilor

Parlamentul European l-a recunoscut, joi, pe Juan Guaidó ca președinte interimar legitim al Venezuelei, în conformitate cu Constituția Venezuelei.

Deputații europeni au cerut șefei diplomației UE Federica Mogherini și statelor membre să-l recunoască, de asemenea, pe Guaidó "ca pe singurul președinte interimar legitim al țării până când se vor putea organiza noi alegeri prezidențiale libere, transparente și credibile, pentru a se restabili democrația".

Într-o rezoluție adoptată cu 439 voturi pentru, 104 contra și 88 abțineri, Parlamentul UE își reiterează sprijinul deplin acordat Adunării Naționale din Venezuela, singurul organism democratic legitim al țării, a cărui putere trebuie restabilită și respectată, inclusiv drepturile și siguranța membrilor săi.

După recunoașterea lui Juan Guaidó, UE și statele membre ar trebui, de asemenea, să recunoască și reprezentanți numiți de autoritățile legitime, a precizat Parlamentul.

Rezoluția mai cere și eliberarea imediată a jurnaliștilor străini arestați și deținuți în Venezuela.

Juan Guaidó, președintele Adunării Naționale controlate de opoziție, s-a declarat președinte interimar al Venezuelei pe 23 ianuarie, încercând să-l înlăture pe președintele Nicolás Maduro. Guaidó a fost imediat recunoscut ca fiind președintele legitim al Venezuelei de către mai multe țări, inclusiv SUA, Columbia, Argentina, Brazilia, Chile și Canada.

XS
SM
MD
LG