Linkuri accesibilitate

Parlamentul European a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”


Natașa Stepanenko (stânga) și fiul ei, Yarik (11 ani) în timp ce împinge scaunul cu rotile al surorii sale gemene, Yana, pe holul unui spital din Liov, 12 mai 2022. Ei au fost răniți pe 8 aprilie, când o rachetă rusească a lovit gara din orașul Kramatorsk, în estul țării.
Natașa Stepanenko (stânga) și fiul ei, Yarik (11 ani) în timp ce împinge scaunul cu rotile al surorii sale gemene, Yana, pe holul unui spital din Liov, 12 mai 2022. Ei au fost răniți pe 8 aprilie, când o rachetă rusească a lovit gara din orașul Kramatorsk, în estul țării.

Rezoluția adoptată de Parlamentul Eruropean are un caracter simbolic și cere democrațiilor din întreaga lume să urmeze exemplul. Ea vine și ca un răspuns la cererile repetate ale președintelui Zelenski în acest sens, care a clamat moartea a mii de civili și distrugerea deliberată a infrastructurii.

Europarlamentarii doresc prin acest vot să pregătească terenul pentru ca Vladimir Putin și guvernul său să fie trași la răspundere în fața unui tribunal internațional pentru crimele comise în timpul războiului.

Votul a fost de 494 pentru, 58 de voturi împotrivă și 44 de abțineri.

Într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, aprobată de majoritatea deputaților europeni, Parlamentul European a declarat că Rusia este „un regim terorist ca o consecință a distrugerii fizice deliberate a infrastructurii civile și a uciderii în masă a civililor ucraineni cu scopul de a elimina poporul ucrainean”.

Rezoluția cere celor 27 de state membre ale UE să urmeze acest exemplu și să desemneze Rusia drept regim terorist „cu toate consecințele negative pe care aceasta le implică”.

Parlamentul European, care adoptă adesea poziții îndrăznețe de politică externă, nu poate obliga guvernele UE sau Comisia Europeană să urmeze recomandările sale de politică, care includ și modificarea legislației UE pentru a permite statelor să fie desemnate ca sponsor sau autor al terorismului.

Deputații spun că acest pas legal ar permite UE să-și extindă sancțiunile împotriva Rusiei, să vizeze organele sale politice, legislative, militare și executive, precum și să o facă responsabilă pentru crima de agresiune militară.

Deputații europeni au cerut, de asemenea, excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU.

De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, UE a adoptat sancțiuni împotriva a 1.241 de persoane și 118 organizații, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, miniștrii și aliații săi de frunte, mulți oligarhi ruși și deputați ai Dumei ruse.

Cinci țări UE - Polonia, Republica Cehă și statele baltice - au declarat deja Rusia stat sponsor al terorismului, în timp ce adunarea parlamentară a Consiliului Europei a declarat și actualul regim rus ca fiind „unul terorist”.

Rezoluția a enumerat „actele teroriste” ale Rusiei, inclusiv furnizarea de arme liderului sirian Bashar al-Assad și atacurile deliberate asupra civililor sirieni, otrăvirea familiei Skripal și doborârea zborului MH17 deasupra estului Ucrainei în 2014, care a ucis 298 de persoane.

Referitor la Ucraina, rezoluția spune că autoritățile ucrainene au documentat peste 34.000 de crime de război comise de trupele ruse și de împuternicire. Peste 90% dintre aceste atacuri au fost împotriva populației civile și/ sau au scopul de a distruge infrastructura civilă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care solicită de mai mult timp Parlamentului European o astfel de poziție, a salutat decizia de a desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului.

Rusia trebuie să fie „izolată la toate nivelurile”, astfel încât să „își pună capăt politicii sale de lungă durată de terorism în Ucraina și pe tot globul”, a îndemnat el.

Andrii Yermak, șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, a spus că este recunoscător Parlamentului European pentru acest „pas crucial care întărește izolarea internațională a Rusiei și confirmă pe bună dreptate statutul său de paria”.

Simultan cu decizia Parlamentului European, un atac cu rachete asupra orașului Bucea a avut loc, iar aproape pe tot teritoriul Ucrainei a fost emisă o alertă aeriană, fiind deja raportate mai multe explozii, inclusiv în capitala Kiev.

XS
SM
MD
LG