Linkuri accesibilitate

Parlamentul nou-ales se va reuni pentru prima dată luni


Parlamentul ales în urma votului din 6 decembrie se întruneşte luni, prima dintre priorităţi fiind votarea noului guvern. Înainte de se ajunge la această etapă, primele priorități sunt ca două camere ale Parlamentului să fie legal constituite să-și aleagă structurile de conducere și membrii comisiilor de specialitate în care vor fi audiați candidații pentru viitorul guvern.

Lucrările Senatului și ale Camerei Deputaților vor fi conduse luni de decanii de vârstă din cele două camere, asistați de patru dintre cei mai tineri parlamentari, în calitate de secretari de ședință.

Potrivit datelor, decanul de vârstă de la Camera Deputaților este deputatul AUR, Lucian Feodorov, 78 de ani, iar la Senat Ion Prioteasa de la PSD, 70 de ani, conform Rador.

Pentru validarea mandatelor se aleg comisii în ambele camere. Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori, iar Camera după validarea a două treimi din mandatele de deputați și depunerea jurământului de către aceștia.

După constituirea legală a Senatului și a Camerei Deputaților se decide conducerea fiecărei camere. Președinții celor două camere sunt aleși prin vot secret, cu buletine de vot și potrivit legii, sunt desemnați pentru întreaga durată a mandatului parlamentului.

Rezultatul votului din 6 de­cembrie oferă un a­van­­taj la limită coaliţiei PNL - USR-Plus - UDMR.

În Camera Deputaţilor, majoritatea celor trei partide este de 51,3%. Dacă voturile minorităţilor (18 voturi) merg alături de coaliţie, majoritatea este de 56% (totalul deputaţilor este de 329).

În Senat, majoritatea este de 55% (totalul senatorilor este de 136). Pe ansamblul Parlamentului, din cei 456 de parlamentari, coaliţia are 244 (fără minorităţi), adică 53,5% din voturi.

Luni, la ora 19, urmează să fie semnat acordul de coaliție între PNL, USR-PLUS și UDMR.

Premierul propus, liberalul Florin Cîțu, a declarat, duminică, în Parlament, că cele trei partide speră ca noul Guvern să fie învestit până pe 27 decembrie, de aceea negocierile au loc "de dimineaţă până seara".

În urma înțelegerii la care au ajuns cele trei partide, Florin Cîțu va fi premier, PNL va deține șefia Camerei Deputaților și USR-PLUS pe cea a Senatului. Nouă ministere vor fi conduse de liberali, 7 de USR-PLUS și 3 vor reveni la UDMR.

XS
SM
MD
LG