Linkuri accesibilitate

Parlamentul sirian recunoaște genocidul otoman asupra armenilor


Parlamentul sirian a adoptat o rezoluție care condamnă și recunoaște „genocidul comis împotriva armenilor de către statul otoman la începutul secolului XX”, a scris legiuitorul sirian joi, pe site-ul său
Parlamentul sirian a adoptat o rezoluție care condamnă și recunoaște „genocidul comis împotriva armenilor de către statul otoman la începutul secolului XX”, a scris legiuitorul sirian joi, pe site-ul său

Parlamentul sirian a recunoscut joi, oficial, că uciderea în masă a armenilor din Imperiul Otoman, în urmă cu un secol, este un genocid. Demersul legislativului sirian are loc pe fondul creșterii tensiunilor cu Turcia vecină, în urma unor ciocniri armate sângeroase din nord-vestul Siriei.

Membrii Adunării Populare au adoptat în unanimitate o rezoluție care condamnă și recunoaște „genocidul comis împotriva armenilor de către statul otoman la începutul secolului XX”, a scris legiuitorul pe site-ul său, pe 13 februarie.

Peste 100.000 de etnici armeni au trăit în Siria înainte de războiul civil din țară. Mulți dintre ei au fugit, câteva mii în Armenia.

În timpul și imediat după Primul Război Mondial, turcii otomani au ucis sau deportat până la 1,5 milioane de armeni - o minoritate creștină din imperiul predominant musulman. Mulți istorici și unele țări consideră uciderea lor un genocid.

Două treimi dintre armenii care trăiau pe teritoriul de astăzi al Turciei, între 1915 și 1917, au murit în urma deportărilor, foametei și masacrelor de mare amploare.

Turcia, membru NATO, se opune folosirii cuvântului „genocid” pentru a descrie aceste masacre.

Ankara susține că decesele au fost mai degrabă rezultatul conflictelor civile decât al unui efort planificat al guvernului otoman de a anihila armenii. De asemenea, Turcia susține că au murit mai puțini armeni decât s-a raportat.

Cel puțin 23 de țări au recunoscut oficial sacrificarea în masă și deportarea drept genocid, termen care irită Ankara.

Anul trecut, ambele camere ale Congresului Statelor Unite au adoptat rezoluții care recunosc tragedia drept genocid.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinian și-a exprimat „recunoștința” în numele poporului armean.

Demersul Siriei vine după săptămâni de tensiuni între Ankara și Damasc, cu privire la o ofensivă militară guvernamentală siriană, susținută de Rusia, în provincia Idlib, nord-vestul sirian, ultimul bastion de opoziție din țară.

Ankara spune că în confruntările mortale din Idlib dintre cele două părți au fost uciși 14 soldați sirieni.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat pe 12 februarie că țara sa va face „tot ce este necesar” pentru a împinge înapoi forțele siriene.

XS
SM
MD
LG