Linkuri accesibilitate

Ungaria aprobă „legea suveranității”. Viktor Orbán spune că legea împiedică „interferențele străine”


Premierul Ungariei, Viktor Orbán, spune că „legea suveranității” va împiedica interferențele politice străine.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, spune că „legea suveranității” va împiedica interferențele politice străine.

Parlamentul Ungariei a adoptat pe 12 decembrie legea privind „protejarea suveranității naționale”. E o inițiativă a partidului Fidesz, despre care premierul Viktor Orbán spune că va împiedica interferențele politice străine. Criticii cred că legea e concepută pentru a reduce la tăcere vocile de opoziție, scrie RFE/RL.

Legea ungară înființează o nouă agenție, „Biroul pentru Protecția Suveranității” care va supraveghea și va investiga interferențele străine în politică care pot influența rezultatul alegerilor.

„Biroul pentru Protecția Suveranității” va fi înființat până în februarie 2024 și va publica un „raport anual de suveranitate”.

Șeful agenției este numit de președintele Ungariei, Katalin Novák, la propunerea lui Viktor Orbán.

Pachetul legislativ, introdus de liderul grupului parlamentar Fidesz, Máté Kocsis, permite sancționarea partidelor și politicienilor care acceptă bani din străinătate în campania electorală. Pedepsele pot ajunge la trei ani de închisoare.

Plenul parlamentului Ungariei a adoptat legea privind „protejarea suveranității naționale”. Foto: deschiderea sesiunii parlamentare, septembrie 2022.
Plenul parlamentului Ungariei a adoptat legea privind „protejarea suveranității naționale”. Foto: deschiderea sesiunii parlamentare, septembrie 2022.

Criticii vorbesc despre un nou atac al regimului Viktor Orbán la adresa statului de drept, într-o țară în care unde domnia legii și libertatea presei se află deja sub asalt.

Legislația e adoptată după ce premierul Viktor Orbán, care s-a confruntat frecvent cu critici în Uniunii Europene legate de limitarea drepturilor democratice din Ungaria, și-a intensificat campania pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Inițiativa partidului Fidesz, al premierului Viktor Orbán, amintește de legea „agenților străini” din Rusia. Aceasta prevede că organizațiile care se angajează în activități politice și primesc finanțare străină trebuie să se înregistreze ca „agenți străini”. Legislația a dus la dispariția aproape completă a opoziției politice față de Vladimir Putin.

Problema „influenței străine” este una actuală și în țări precum Slovacia sau Bosnia.

În Slovacia, proaspătul ales în funcția de premier, Robert Fico, ar dori ca toate ONG-urile din țară sau finanțate din străinătate să fie etichetate ca agenți străini.

În același timp, parlamentul din entitatea Republika Srpska din Bosnia, dominată de sârbi, a început în octombrie consultări publice privind adoptarea unei legi care să restricționeze activitatea ONG-urilor și, eventual, să le eticheteze ca agenți străini.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG