Centrul OncoGen a semnat un acord de colaborare cu Institutul Cantacuzino, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” după câștigarea competiției organizate de Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-nCov-2, anunță OncoGen pe pagina sa de Facebook.
Suma investită pentru dezvoltarea vaccinului se ridica la 3,5 milioane de lei și permite continuarea cercetărilor pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen și recunoscut atât de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și de guvernul britanic, spune OncoGen.
Vaccinul va fi administrat intranazal, fie sub formă de picături, fie prin pulverizare. Administrarea unui vaccin se poate face: prin injecție, intranazal, prin piele (skin patch).
„Noi am ales această metodă, intranazală, luând în considerare felul în care virusul SARS-nCoV-2 pătrunde în corpul uman”, spun cercetătorii de la OncoGen.
„Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen. Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanțial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producției de vaccinuri”, transmit autorii anunțului.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că opt vaccinuri se află în prezent în etapa studiilor clinice și se testează pe oameni. Mai exact, ele se află în Faza 1 şi 2 de testare în care se stabileşte doza şi eficacitatea unui medicament.
Companiile care au ajuns în cursa finală pentru vaccin sunt: CanSino Biological Inc./Beijing Institute of Biotechnology - Faza 1 şi 2 de testare, Moderna/NIAID - Faza 1 şi 2 de testare, Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm - Faza 1 şi 2 de testare, Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm - Faza 1 şi 2 de testare, Sinovac - Faza 1 şi 2 de testare, University of Oxford - Faza 1 şi 2 de testare, BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer - Faza 1 şi 2 de testare, Inovio Pharmaceuticals - Faza 1 de testare, potrivit unui document al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Mediafax.
Vaccinul produs de Universitatea din Oxford ar putea fi gata în şase luni, conform cercetătorilor.
Din opt companii care sunt aproape de un vaccin, patru sunt din China. Două companii sunt din SUA, una este din Marea Britanie şi iar o altă echipă este o combinaţie între o companie americană, chineză şi germană.
Compania din China Sinovac va încheia prima etapă de studio pentru primele două faze ale testării. Data trecută în documente este de 13 decembrie 2020.
La nivel global sunt 5.615.689 de cazuri cu COVID 19, iar 351.077 şi-au pierdut viaţa în urma infecţiei.