Linkuri accesibilitate

Partidul conservator „Dreptate și Justiție” câștigă detașat alegerile parlamentare din Polonia


Jaroslaw Kaczynski, liderul conservator al PiS, formațiunea care a câștigat detașat alegerile parlamentare din Polonia, după o serie de reforme în justiție criticate de UE și sporirea veniturilor cetățenilor
Jaroslaw Kaczynski, liderul conservator al PiS, formațiunea care a câștigat detașat alegerile parlamentare din Polonia, după o serie de reforme în justiție criticate de UE și sporirea veniturilor cetățenilor

Partidul de guvernământ Dreptate şi Justiţie (PiS) s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului parlamentar din Polonia, obținând 49,3% din voturi, conform rezultatelor parțiale anunțate luni dimineața, relatează site-ul agenției Reuters. Astfel, partidul condus de Jaroslaw Kaczynski își va întări poziția în camera inferioară a Parlamentului de la Varșovia.

Platforma civică, cea mai mare formațiune politică de opoziție din Polonia, se situează pe al doilea loc, având 22,3% din voturi.

Aceasta este urmată de coaliția Stânga și Partidul Ţărănesc (PSL), care au obținut 10,9%, respectiv 9,8% din voturi.

„Am obținut victoria”, a declarat, aseară, liderul Partidului Dreptate și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, aflat de patru ani la guvernare „Avem în față patru ani de muncă susținută. Polonia trebuie să se schimbe mai mult și mai bine”, a spus liderul PiS.

Formațiunea a promis să continue reforma în sistemul judiciar, care a stârnit criticile Comisiei Europene, care afirmă că sub conducerea partidului conservator independența judecătorilor s-a erodat. Este vorba despre modificarea legilor care au avut ca scop eliminarea din sistem, mai ales de la Curtea Supremă, a unor judecători care au rămas în funcții din perioada comunistă, precum și a altora, numiți de pe vremea când socialiștii aflați la putere. O altă serie de reforme, care au privit și funcționarea instituției similare cu CNA, a produs nemulțumiri în UE și în rândul opoziției.

Aceste critici însă nu au avut efect în rândul majorității electoratului polonez, care a fost beneficiarul unor ample reforme economice și sociale, finanțate de guvernul PiS, care au dus la creșterea până la 100 de euro/lună pentru copii, la acordarea celei de-a 13-a pensii într-un an, la un salariu minim de 480 de euro și sistemul de impozite neschimbat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG