Linkuri accesibilitate

Partidul conservator Likud, condus de premierul Benjamin Netanyahu, victorie confirmată oficial


Portretele lui Benjamin Netanyahu și Benny Gantz pe afișele electorale, înainte ca ambii politicieni să revendice victoria în alegeri
Portretele lui Benjamin Netanyahu și Benny Gantz pe afișele electorale, înainte ca ambii politicieni să revendice victoria în alegeri

În Israel, Comisia Electorală a confirmat victoria partidului conservator Likud, condus de premierul Benjamin Netanyahu în alegerile generale anticipate de 9 aprilie.

Likud a cîștigat 36 de mandate față de 35 pentru principalul rival, alianța de centru „Albastru și Alb”, condusă de generalul în rezervă Benny Gantz. Inițial, cele două partide erau date la egalitate.

În baza alianțelor negociate deja cu partidele religioase și naționaliste din parlament, Likud va avea o majoritate de 65 de mandate din totalul de 120, iar Netanyahu un al patrulea mandat consecutiv de premier.

Victoria lui Netanyahu se datorează în mare parte participării slabe, de sub 50% a arabilor israelieni, care au boicotat scrutinul în semn de protest față de politica anti-arabă dusă de premier.

Background

Sondajele de la ieșirea de la urne au arătat un scor foarte strâns între Benjamin Netanyahu și Benny Gantz, principalul contracandidat al actualului premier. Ambii politicieni au revendicat victoria în alegeri, în primele minute de la anunțarea rezultatelor exit-poll-urilor, care indicau o diferență de două-trei mandate în Knesseth între cele două formațiuni, potrivit Reuters.

Ambii politicieni au postat atunci pe facebook mesaje de învingători. ”Blocul de dreapta, condus de Likud, a obţinut o victorie clară”, a declarat Benjamin Netanyahu, citat de BBC. ”Le mulţumesc cetăţenilor Israelului pentru încredere”, a adăugat premierul israelian, care, dacă va putea forma noul guvern, va câștiga cel de-al cincilea mandat de premier.

Rivalul său, Benny Gantz a scris, la rându-i: ”Noi am câştigat!”, apreciind că ”aceste alegeri au un învingător clar şi un perdant clar”, referindu-se la Netanyahu în postura de perdant.

Netanyahu, aflat la putere din 2009, se luptă pentru supraviețuirea sa politică. Se confruntă cu posibile inculpări în trei dosare cu acuzații de corupție, pe care liderul Likud le-a repins. Dacă va forma un nou guvern, Netanyahu, 69 de ani, va deveni cel mai longeviv premier în funcție în istoria statului Israel.

XS
SM
MD
LG