Linkuri accesibilitate

Partidul lui Putin pierde mandate în alegerile locale, însă păstrează majoritatea la Moscova. Date preliminare


Alegerile locale din Rusia au fost marcate de proteste puternice în cursul verii, soldate cu arestări și intervenții în forță. Protestatarii cereau alegeri corecte

Rusia Unită, partidul aflat la putere în Rusia, susținut de Vladimir Putin, a pierdut aproximativ o treime din mandatele pe care le deţinea în Parlamentul Moscovei, în alegerile municipale şi regionale de duminică, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti, relatează Reuters.

Formațiunea lui Putin a pierdut din mandate și în consiliul local de la Moscova, însă își păstrează majoritatea, cu 26 de mandate, potrivit relatărilor Ria Novosti, la numărarea aproape integrală a voturilor. La precedentele alegeri, din 2014, partidul câștigase 28 de mandate, la care s-au adăugat alte zece mandate ale unor independenți susținuți de Rusia Unită, potrivit Reuters.

Pe fondul unei campanii cu arestări ale protestatarilor care au ieșit în stradă în ultimele luni, cerând alegeri corecte, Rusia Unită a pierdut din putere în marile orașe, însă Partidul Comunist a câștigat 13 mandate, față de cinci la scrutinul precedent.

Se pare că Partidul Iabloko, de opoziție, ca și partidul O Rusie Dreaptă, ar fi câștigat câte trei mandate, potrivit estimărilor preliminare ale RIA Novosti. Comuniștii și cele două partide menționate sunt declarate în opoziție, însă adesea susțin inițiativele Kremlinului.

Alegerile locale sau regionale au fost privite ca un test pentru Vladimir Putin. Cea mai mare atenție s-a îndreptat spre Moscova, unde au avut loc proteste în urma deciziei autorităților de a interzice înscrierea în cursă a mai multor candidați independenți.

Cu doi ani înaintea alegerilor legislative, Navalnîi a făcut din acest scrutin o etapă esenţială a bătăliei împotriva Rusiei Unite, a cărei cotă se află la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, din cauza nemulţumirii provocate de creşterea vârstei de pensionare şi scăderii constante a veniturilor.

O organizație independentă, Golos, care a monitorizat procesul electoral, a anunțat că la scrutinul de pe 8 septembrie s-au înregistrat peste 1.700 de nereguli, dintre care 560 de cazuri doar la Moscova. Și pe rețelele sociale au fost semnalate nereguli la vot, pe care Europa Liberă nu le-a putut verifica din surse indepenedente.

Pe de altă parte, Ella Pamfilova, președinta Comisiei Electorale Centrale, a anunțat că „nu există informații care să indice invalidarea alegerilor”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG