Linkuri accesibilitate

Partidul lui Victor Ponta a mai racolat un deputat PSD


Victor Ponta anunțase că va continua să adune parlamentari de la PSD și ALDE
Victor Ponta anunțase că va continua să adune parlamentari de la PSD și ALDE

În pragul moțiunii de cenzură, Victor Ponta a anunțat racolarea a încă unui deputat PSD, care fusese ales pe listele ALDE

Deputatul PSD Damian Florea a trecut la Pro România, anunțul fiind făcut de Victor Ponta pe Facebook. Florea se alăturase social-democraților anul trecut, după ce a demisionat din ALDE unde fusese secretar general.

Partidul lui Victor Ponta are până acum 24 de parlamentari, apropae toți provenind din PSD. După alegerile europarlamentare, Ponta a anunțat că va continua să atragă în formațiunea pe care a înființat-o anul trecut oameni de la PSD, dar va fi mai selectiv.

ProRomânia a câștigat aproape 7 procente la primul scrutin electoral la care a participat, cel de la 26 mai. Formațiunea lui Ponta, creată ca alternativă la PSD-ul condus de Liviu Dragnea, va da un important test politic la moțiunea de cenzură de săptămâna viitoare, când voturile sale vor conta, deși PSD-ALDE dețin singure majoritatea parlamentară.

Pe termen lung, la partidul condus și înființat de Victor Ponta vor fi importante alianțele. Până la plecarea lui Liviu Dragnea în închisoare, ProRomânia făcea distincția între PSD și conducerea formațiunii. Astfel, Ponta spunea, de la înființarea partidului, că poate vota o moțiune de cenzură pentru căderea Guvernului PSD, însă nu poate accepta decât un alt premier PSD.

După alegerile europarlamentare, care au schimbat echilibrul de forțe în politica românească, este important de urmărit la formațiunea lui Ponta dacă se raportează în opoziție față de PSD ca formațiune sau doar la leadershipul ei. Pro România are potențial de creștere pe seama căderii PSD, însă, judecând după componența din Parlament (exclusiv foști deputați PSD) și votul alături de formațiunea condusă de Viorica Dăncilă este posibil ca acest partid să fie asociat identitar cu PSD.

De asemenea, este important și ce negocieri poartă în aceste zile ProRomânia. De pildă, nu a semnat moțiunea de cenzură, însă afirmă că o votează. Nu este clar și dacă ar vota un guvern al opoziției, în cazul în care, teoretic, s-ar pune această problemă.

De asemenea, Ponta va semna pactul inițiat de Klaus Iohannis pentru modificarea Constituției, în vreme ce legăturile ProRomânia cu opoziția sunt neclare, după ce USR-PLUS s-au opus formării în PE a unei coaliții cu partidul lui Victor Ponta în cadrul En Marche, formațiunea de centru inițiată de președintele francez Emannuel Macron.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG