Linkuri accesibilitate

Boris Johnson rămâne premier cu 148 de voturi împotrivă, la limită pentru siguranța mandatului său


Cu 148 de voturi împotrivă, Boris Johnson are o marjă de susținere sub cea obținută de Theresa May în 2018. Iar ea a plecat șase luni mai târziu.
Cu 148 de voturi împotrivă, Boris Johnson are o marjă de susținere sub cea obținută de Theresa May în 2018. Iar ea a plecat șase luni mai târziu.

Boris Johnson a obținut luni seară votul de încredere al partidului său, după ce în spațiul public au apărut imagini care dovedesc că a organizat petreceri, când restul britanicilor se aflau în carantină din cauza pandemiei de Covid.

Cu 211 de voturi pentru și 148 împotrivă, el a trecut astfel la limită de votul de încredere din interiorul partidului.

Deputatul conservator Sir Charles Walker a spus înainte de vot că se așteaptă ca Boris Johnson să câștige, dar a avertizat că rezultatul ar putea duce la un „război de gherilă” în partid.

„Cred că prim-ministrul va câștiga în seara asta, absolut, cred că va câștiga, dar cu adevărat important este ce se întâmplă după aceea cu partidul parlamentar”, a declarat el pentru Channel 4 News.

Bursa scorurilor înainte de vot

Susținătorii lui Boris Johnson au susținut că o marjă de susținere de doar un vot ar fi suficientă pentru ca acesta să rămână în funcție.

Criticii săi au spus, însă, dimpotrivă: că în cazul în care s-ar întâmpla acest lucru, unii dintre miniștrii săi îi vor spune cât se poate de deschis să plece.

Dacă rebelii nu ar fi obținut votul a cel puțin 100 de conservatori, abia atunci victoria lui Johnson ar fi fost decisivă.

La votul împotrivă a 120-130 de deputați, lovitura ar putea să-i fie fatală, cel puțin acestea erau scorurile înainte de vot.

Or, Johnson a avut luni seară 148 de voturi împotrivă, adică mult mai mult pentru ca credibilitatea să-i fie subminată.

Și în ceea ce a fost un vot secret, se pare că unii miniștri sau asistenți ministeriali - așa-numitul vot al salariilor - nu l-au susținut pe premier.

Ei alcătuiesc aproape jumătate din partidul parlamentar.

Cel puțin din punct de vedere simbolic un asemenea rezultat ar fi jenant pentru Johnson, explica BBC înainte de vot.

Dacă 133 de parlamentari ar vota împotriva lui, ar înseamna că Johnson ar obține mai puține voturi decât a avut Theresa May la votul său de încredere din 2018. Iar ea a plecat șase luni mai târziu.

La 150 de voturi împotrivă ar însemna că inclusiv unii dintre miniștri săi și-ar fi abandonat în ascuns premierul, iar mandatul său va deveni cu totul nesigur, potrivit aceleiași surse.

Cu posibilitatea de a suferi o serie de înfrângeri în alegerile parțiale care vor avea loc în câteva săptămâni și cu o anchetă dificilă care urmează să stabilească dacă a indus în eroare Parlamentul, atunci poziția sa ar deveni cu adevărat una nesigură în partid.

Dacă 180 de parlamentari ar fi votat împotrivă, atunci s-ar fi organizat un nou concurs în partid pentru postul de premier.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG