Linkuri accesibilitate

Pașaportul Covid. Am întrebat 6 parlamentari români ce cred despre condiționarea călătoriilor în funcție de vaccinare VIDEO


Halkidiki, Grecia. „Pașaportul” Covid împarte statele membre UE în tabere / Imagine generică

Comisia Europeană va prezenta în martie o propunere referitoare la crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, a precizat luni președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, citată de Reuters. Europa Liberă i-a întrebat pe parlamentarii români cum văd o astfel de inițiativă.

"În ceea ce privește întrebarea cum ar putea arăta pașaportul digital: vom depune o propunere legislativă în martie", a spus Ursula von der Leyen într-o conferință video cu parlamentarii conservatori germani.

Despre lansarea unui astfel de pașaport s-a discutat și la o videoconferință a liderilor statelor UE care a avut loc săptămâna trecută.

Este o decizie politică și nu are nicio legătură cu medicina”, spune pentru Europa Liberă senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel, fostul manager al Institutului Matei Balș din București:

Adrian Streinu Cercel despre pasaportul COVID
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:43 0:00

Se știe foarte clar că o persoană, chiar dacă este vaccinată și are anticorpi protectori, se poate contamina și poate trimite mai departe virusul (...) Repet, e o decizie strict politică”, spune senatorul social-democrat.

În timpul summit-ului de săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis „s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue".

„Dacă ar fi vorba de un pașaport, ar fi discriminatoriu. Nu poți să tragi granițe printre oameni, în funcție de vaccinare sau nu”, spune, în context și președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu, PSD, despre pașaportul Covid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

Grecia și Austria au fost statele care au insistat pentru lansarea unui astfel de document, despre care au spus că va ajuta turismul din cele două țări să supraviețuiască.

„Va fi necesar pentru a reporni circulația și anumite industrii. Știu că va exista un grad de discriminare, dar trebuie să pornim lucrurile treptat. Nu o să facă nimeni vaccinarea obligatorie, să vină să bage acul în tine", este opinia deputatului USR-PLUS, Tudor Benga.

USR pașaport Covid
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

Statele din Uniunea Europeană au păreri diferite despre apariția certificatului digital de vaccinare, Belgia, Olanda și Franța exprimând anumite reticiențe.

„Nu cred că respectă drepturile elementare ale omului, ale românilor și cred că libertatea noastră este gravă încălcată. Ne aduce aminte de practici totalitare, libera circulație nu trebuie condiționată", este categoric George Simion, co-președinte AUR.

George Simion, AUR, despre pașaportul Covid
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00

Spania, Italia, Austria, Danemarca și Suedia sunt favorabile apariției certificatului digital de vaccinare, dar alte state temporizează luarea unei decizii.

Îmbrăcat în straie tradiționale românești în Parlament, senatorul PSD, Călin Mătieș, spune că a mers cu ia sa până în Dubai.

„Dacă mai marii Europei s-au gândit că este un lucru bun pentru noi ca să ne putem întoarce la viața noastră anterioară din 2019, îl voi respecta și mă voi supune. Îmi doresc din suflet să mă întorc la viața mea", a comentat senatorul varianta apariției certificatului digital de vaccinare.

Pașaport Covid Călin Mătieș
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:59 0:00

Israelul a introdus un astfel de document și a semnat un acord bilateral cu Grecia, în scopul relansării turismului.​

„​Nu ne dorim ca el să devină obligatoriu vreodată, nu mi se pare corect să existe acest pașaport. Ceea ce nu trebuie să existe este obligativitatea", a subliniat Radu Oprea (PSD), fost ministru și purtător de cuvânt al social-democraților.

Pașaportul Covid, văzut din Parlamentul României
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

În timp ce așteaptă pentru o decizie la nivelul Uniunii Europene, unele state au făcut deja primii pași pentru implementarea unor astfel de certificate.

Danemarca și Suedia au anunțat că vor lansa și pașapoarte digitale care nu numai că vor permite cetățenilor să călătorească, ci și să ia masa în restaurante și să participe la evenimente cu numeroși participanți, precum concerte și festivaluri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG