Linkuri accesibilitate

Paștele catolic, restricții în toată Europa| Papa Francisc: „Să nu ne pierdem niciodată speranța”


Măsurile de restricție au fost aplicate la Vatican și în acest an, iar la slujba de Înviere a fost permis accesul unui număr limitat de persoane. Imagine din 2020 cu Papa Francisc.

Sărbătorile pascale găsesc statele europene sub semnul restricțiilor din cauza pandemiei de COVID-19, la fel ca anul trecut. Slujba de Înviere nu s-a putut desfășura în condiții normale, iar numărul participanților a fost limitat.

Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să nu-și piardă speranța din cauza prelungirii pandemiei de coronavirus.

În aceste luni întunecoase de pandemie, îl auzim pe Domnul Înviat care ne invită să începem din nou, să nu ne pierdem niciodată speranţa", a subliniat Suveranul Pontif, informează dpa și vaticannews.

În mesajul său, Papa Francisc le-a transmis credincioșilor că întotdeauna este posibil să începi din nou și „Dumnezeu pregătește o istorie nouă”.

La liturghia din bazilica Sfântul Petru au asistat circa 200 de credincioși și clerici. Numărul persoanelor a fost limitat ca măsură de precauție pentru a preveni răspândirea virusului.

Papa Francisc i-a îndemnat vineri pe oameni să se vaccineze, deoarece „este o alegere etică și nu trebuie să te joci cu sănătatea ta, cu viața ta și cu viața altora”. Suveranul Pontif a făcut vineri o vizită surpriză la un centru de vaccinare din Vatican, unde primeau serul oamenii străzi și cei săraci.

În Italia, guvernul a decis impunerea carantinei în timpul sărbătorilor pascale, iar deplasările non-esențiale sunt interzise.

Președintele Iohannis, la slujba de la Sibiu

Restricțiile de circulație au fost ridicate în România pentru sărbătorile pascale ale credincioșilor catolici, reformați, unitarieni și evanghelici lutherani, fiind permisă prezența la slujbe până la ora 02.00.

Președintele și soția sa au participat la slujba de Înviere de la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Sibiu. În cursul zilei, Klaus Iohannis a transmis un mesaj tuturor celor care sărbătoresc Învierea.

În aceste momente avem nevoie, mai mult ca oricând, de credința și speranța pe care Lumina Învierii ni le insuflă. Traversăm de mai bine de un an o perioadă dificilă, provocată de pandemia de COVID-19, dar împreună, având grijă de sănătatea noastră și ocrotindu-i pe cei dragi, vom depăși cu bine aceste momente grele. Vă mulțumesc pentru solidaritatea și responsabilitatea de care ați dat dovadă în tot acest timp! Sunt convins că sacrificiile pe care le facem acum vor fi în curând răsplătite și ne vom putea reîntâlni, în siguranță, cu toți cei apropiați", a spus Klaus Iohannis într-un mesaj video înregistrat la Palatul Cotroceni.

Premierul Florin Cîțu a postat un mesaj pe site-ul Guvernului.

Credincioşii romano-catolici, reformaţi, unitarieni şi evanghelici lutherani se pregătesc să celebreze Învierea Domnului, cu aceeaşi încredere şi speranţă în puterea credinţei şi a binelui, chiar dacă şi anul acesta Sfintele Sărbători Pascale vor fi marcate de condiţiile impuse de pandemie. Apreciez responsabilitatea şi solidaritatea pe care comunităţile religioase le-au manifestat în toată această perioadă şi pentru îndemnul adresat credincioşilor ca măsurile dispuse de către autorităţi să fie riguros respectate. Viaţa spirituală ne hrăneşte speranţa şi ne ajută să fim mai puternici în încercările prin care trecem uneori".

Slujba de Paști s-a desfășurat în mai multe orașe din România, dar cu respectarea distanței și a normelor sanitare. Persoanele care nu au putut intra în biserici din cauza numărului limitat de locuri, au putut-o asculta de afară.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG