Linkuri accesibilitate

Patriarhia, replică pentru ÎPS Teodosie: „Rugăciunea nu are granițe confesionale”


Arhiepiscopul Tomisului a creat o controversă prin declarația sa că a te ruga la o biserică catolică este un păcat.
Arhiepiscopul Tomisului a creat o controversă prin declarația sa că a te ruga la o biserică catolică este un păcat.

Patriarhia reacționează în urma controversei create de declarația Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care a spus că a te ruga la o biserică catolică reprezintă un „păcat”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susține că rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură și că accesul la Dumnezeu nu poate fi blocat de „vechile ziduri” ale diferențelor teologice.

Rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură. Singurul ei țărm este Cerul, spre care ar trebui să privim toți cu aceeași încredere și recunoștință. Vechile ale diferențelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalță deasupra lor”, susține reprezentantul BOR, conform Mediafax.

Bănescu spune că rugăciunea în alt spațiu decât acela al propriei confesiuni nu afectează identitatea credinței.

„Importantă este buna situare în propria tradiție religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaștem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru și civilitate inclusiv în relația cu alteritatea religioasă. Abia absența acestei bune situări în credință, care conduce la ratarea relației mântuitoare cu celălalt, este un păcat”, a mai spus Vasile Bănescu.

Reacția vine după ce ÎPS Teodosie a spus, în cadrul unei emisiuni realizate de radioul Arhiepiscopiei Tomisului, că este „mare păcat” să te rogi la o biserică catolică. Acesta a fost întrebat de un român stabilit în Anglia dacă este păcat să meargă la o biserică catolică, în contextul în care în zonă nu există nici o biserică ortodoxă.

„E mare păcat să mergi la o biserică catolică. Duceţi-vă la o biserică greacă ortodoxă”, a fost răspunsul lui ÎPS Teodosie.

„Suntem surprinşi în mod neplăcut de o astfel de declaraţie”, a reacționat Tarciziu Şerban, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

Nu este prima dată când Patriarhia Română ia o poziție adversă față de ÎPS Teodosie, cel mai recent episod public având loc în preajma Paștelui. Atunci, ÎPS Teodosie a împărtășit mai mulți enoriași, inclusiv copii, cu aceeași linguriță folosită în cadrul slujbei, în ciuda recomandărilor Patriarhiei de respectare a măsurilor de igienă și de distanțare, menite să prevină răspândirea Covid-19.

XS
SM
MD
LG