Linkuri accesibilitate

Reacția Patriarhiei: Acordul, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă


Slujba în biserică în timp de coronavirus
Slujba în biserică în timp de coronavirus

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a afirmat că acordul încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne este unul care respectă măsurile implementate prin starea de urgență.

Acordul Patriarhiei cu MAI este în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă în vigoare (valabile în spaţiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc). Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci face acum şi un gest major de civilitate creştină, un gest de cordialitate civică pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimă tăcut recunoştinţa. Mai puţin ideologii anticreştini mereu de serviciu. Suntem o ţară şi o societate edificate pe valorile culturale şi spirituale ale creştinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creştinopată, nici creştinofobă", a declarat Vasile Bănescu, pentru Agerpres, după ce președintele Iohannis a solicitat premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acordului.

Reprezentatul Bisericii a mai numit decizia de a oferi Sfintele Paști și Lumina de Înviere celor care solicită un gest salutar şi nu criticabil.

„A oferi, sub măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită şi le primesc prin voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simt, dublat acum atent şi de fireasca grijă faţă de ceilalţi, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm. Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace şi bucurie în starea de recluziune şi reflexivitate în care ne aflăm în acest an!", a mai spus Vasile Bănescu.

Ministrul Marcel Vela a anunţat, marţi, că, în urma unui acord între MAI şi BOR, distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente în misiune, începând cu ora 20:00.

El a mai arătat că prescura de Paşte poate fi luată vineri şi sâmbătă din locurile special amenajate în afara bisericilor şi că pe declaraţia obligatorie credincioşii trebuie să menţioneze numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă.

Protocolul a fost criticat de Klaus Iohannis care a afirmat că dă un semnal că măsurile sunt relaxate, ceea ce e incorect, și a cerut premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acordului și să caute o altă formulă care să îl explice mai corect și să mențină izolarea la domiciliu.

„​Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări", a fost mesajul transmis de președintele Iohannis.

XS
SM
MD
LG