Linkuri accesibilitate

Patru martori audiați de procurorii taiwanezi în cazul exploziei pagerelor Hezbollah


 Rămășițe ale unor pagere explodate în suburbiile sudice ale Beirutului - 18 septembrie 2024
Rămășițe ale unor pagere explodate în suburbiile sudice ale Beirutului - 18 septembrie 2024

Patru persoane au fost audiate de procurorii taiwanezi joi în ancheta privind compania producătoare de pagere care au explodat săptămâna trecută în Liban în rândul membrilor Hezbollah. 

Surse de securitate au declarat că Israelul este responsabil pentru exploziile pagerelor care au ridicat miza unui conflict în creștere între cele două părți. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat implicarea sa, scrie Reuters.

Cum sau când au fost armate și detonate pagerele de la distanță rămâne un mister, în rezolvarea căruia sunt implicate atât Taiwanul cât și Bulgaria, Norvegia și România, arată sursa citată.

Compania Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, a declarat săptămâna trecută că nu a fabricat dispozitivele utilizate în atac și că compania BAC din Ungaria are licență pentru a-i folosi marca.

Inclusiv guvernul taiwanez a spus că pagerele nu au fost fabricate în Taiwan.

Un purtător de cuvânt al Procuraturii Districtului Shilin din Taipei, care a condus ancheta privind Gold Apollo, a declarat că a interogat un fost și actual angajat ca martori, pe lângă cele două persoane audiate săptămâna trecută.

„Prelucrăm acest caz rapid și căutăm o soluție cât mai curând posibil”, a adăugat purtătorul de cuvânt, refuzând să numească persoanele chestionate sau să spună dacă procurorii plănuiesc să mai interogheze și alte persoane.

Săptămâna trecută, procurorii i-au interogat pe președintele și fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, și pe Teresa Wu, singurul angajat al unei companii numite Apollo Systems.

Gold Apollo nu a făcut niciun comentariu și nu a răspuns la solicitarea Reuters de a face comentarii. Reuters nu a putut să-l contacteze pe Wu pentru comentarii. Nici unul nu a răspuns la întrebările reporterilor săptămâna trecută, când au părăsit parchetul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG