Linkuri accesibilitate

Șapte morți și sute de răniți în cel mai puternic cutremur din Taiwan din ultimii 25 de ani


O clădire din orașul Hualien a fost puternic afectată de cutremurul puternic care a afectat țara. 3 aprilie 2024.
O clădire din orașul Hualien a fost puternic afectată de cutremurul puternic care a afectat țara. 3 aprilie 2024.

Șapte persoane au murit și sute au fost rănite în cutremurul puternic care a afectat Taiwanul, a transmis Centrul de Operațiuni de Urgență al țării, în ultimul bilanț publicat. Cutremurul cu epicentrul în estul Taiwanului a declanșat puternice alunecări de teren în regiunea coastei de est a insulei.

Centrul de Operațiuni de Urgență transmite că cele șapte persoane au fost ucise într-un tunel aflat într-o zonă minieră din regiunea Hualien.

736 de persoane au fost rănite, iar 77 de persoane sunt blocate în tuneluri, au spus oficialii centrului.

Imagini publicate de televiziuni și pe rețelele sociale arată echipele de salvatori care se folosesc de scări pentru a ajuta oamenii prinși pe ferestre. Metroul din capitala Taipei și-a întrerupt funcționarea pentru o oră după care trenurile au reînceput cursele pe majoritatea liniilor.

Forțele aeriene taiwaneze au declarat că șase avioane de luptă F-16 au fost ușor avariate la o bază importantă din oraș, de unde avioanele sunt adesea trimise pentru a supraveghea incursiunile forțelor aeriene chineze, dar se așteaptă ca avioanele să revină în serviciu foarte curând.

În cea mai mare parte, furnizarea de energie electrică a fost restabilită după cutremur, potrivit compania de electricitate Taipower, care a precizat că cele două centrale nucleare ale insulei nu au fost afectate.

Știrea inițială

Cel puțin patru persoane au fost ucise și aproape 60 rănite miercuri într-un cutremur puternic în Taiwan, care a avariat zeci de clădiri și a dus la avertizări de tsunami în Japonia și Filipine, anulate ulterior.

Oficialii din Taiwan spun că seismul și seria de replici au fost cele mai puternice cutremure care au zguduit insula în ultimele decenii și au avertizat că alte cutremure sunt posibile în zilele următoare.

Reglementările stricte de construcție și conștientizarea dezastrelor par să fi împiedicat o catastrofă majoră pentru insulă, care este lovită în mod regulat de cutremure, fiind aflată la intersecția a două plăci tectonice, notează AFP.

Specialiștii taiwanezi au declarat că seismul a avut magnitudinea de 7,4, a lovit țara la ora locală 8:00 și a fost cel mai puternic de la cutremurul de 7,6 grade care a lovit țara în septembrie 1999, când 2.400 de persoane au murit.

Trei persoane dintr-un grup de șapte persoane aflate într-o drumeție dimineața devreme pe dealurile care înconjoară orașul Hualien au murit strivite de bolovanii care s-au desprins din cauza cutremurului.

Cel mai puternic cutremur din Taiwan din ultimii 25 de ani a dus la moartea a patru persoane și a avariat grav clădiri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:51 0:00


Separat, un șofer de camion a murit când vehiculul său a fost lovit de o alunecare de teren în timp ce se apropia de un tunel din zonă.

Imagini dramatice au fost prezentate la televiziunea locală cu structuri cu mai multe etaje din Hualien și din alte părți cu clădiri înclinându-se după ce cutremurul s-a încheiat.

Regiunea Hualien a fost lovit ultima dată de un cutremur mortal în 2018, care a prăbușit un hotel istoric și alte clădiri. Cel mai grav cutremur din Taiwan din ultimii ani a lovit pe 21 septembrie 1999, cu o magnitudine de 7,7, provocând 2.400 de morți, rănind aproximativ 100.000 și distrugând mii de clădiri.

Impact regional

În Taiwan, Japonia și Filipine, autoritățile au emis inițial o avertizare de tsunami, dar în jurul orei locale 10:00, Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a declarat că amenințarea a „trecut în mare parte”.

De-a lungul Strâmtorii Taiwan, utilizatorii de social media din provincia Fujian din estul Chinei, care se învecinează cu Guangdong în sud, și din alte părți au declarat că au simțit, de asemenea, cutremure puternice, notează AFP.

Locuitorii din Hong Kong au relatat, de asemenea, că au simțit cutremurul.

China, care pretinde că Taiwanul nu este un stat independent, a transmis că „acordă o atenție deosebită” cutremurului și „este dispusă să ofere asistență în caz de dezastre”, a transmis agenția de știri de stat Xinhua.

O vedere cu alunecările de teren provocate de cutremur în provincia taiwaneză Hualien.
O vedere cu alunecările de teren provocate de cutremur în provincia taiwaneză Hualien.

Producția la Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – cel mai mare producător de cipuri din lume – a fost întreruptă pentru scurt timp la unele fabrici, a declarat pentru AFP un oficial al companiei, în timp ce lucrările la șantierele de construcții au fost oprite pentru această zi.

Regiunea, în care se află și Japonia, este frecvent afectată de cutremure însă marea lor majoritate sunt relativ ușoare. Cu toate acestea, apar și cutremure foarte puternice care, în regiune, pot produce și fenomenul de tsunami, serii vaste și distructive de valuri care se pot deplasa cu sute de kilometri pe oră.

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în regiune a fost în Japonia unde un șoc tectonic submarin cu magnitudinea de 9,0 grade a declanșat în martie 2011 un tsunami care dus la moartea sau dispariția a aproximativ 18.500.

Catastrofa din 2011 a afectat, de asemenea, trei reactoare nucleare de la centrala Fukushima, provocând cel mai grav dezastru postbelic al Japoniei și cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl.

Japonia a înregistrat un cutremur major în ziua de Anul Nou 2024, când un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade a lovit Peninsula Noto și a ucis peste 230 de persoane. Cele mai multe victime au fost produse de căderea unor clădiri vechi.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG