Linkuri accesibilitate

Paul Manafort, fostul șef al campaniei lui Donald Trump, a primit o condamnare la patru ani de închisoare


Această ilustrație îl descrie pe Paul Manafort, fostul șef de campanie al președintelui Donald Trump, ascultând sentința de circa 4 ani de închisoare într-un scaun cu rotile
Această ilustrație îl descrie pe Paul Manafort, fostul șef de campanie al președintelui Donald Trump, ascultând sentința de circa 4 ani de închisoare într-un scaun cu rotile

Corespondență de la Washington

Judecătorul districtual, TS Ellis a decis ca ceea ce ceruseră procurorii este prea mult, spunându-le celor care ar putea considera că a fost prea blând “mergeți și petreceți o zi într-un penitenciar federal. El va fi acolo 47 de luni”.

Manafort a fost prezent în sala de tribunal, purtând uniforma de pușcăriaș și aflându-se într-un cărucior de invalid. Procurorii l-au prezentat pe fostul lobbyist ca fiind un trișor incorijibil, căruia trebuie să i se dea o lecție, pentru a înțelege seriozitatea capetelor de acuzare. Manafort spune că este doar o victimă colaterală a investigației lui Robert Muller, care anchetează posibilitatea unor legături între campania lui Trump și Rusia.

La proces, Manafort a fost găsit vinovat că a ascuns și s-a sutras de la plata impozitelor pentru milioane de dolari, câștigați din activități de lobby în favoarea unor politicieni ucrainieni. El a ascuns fonduri în bănci europene și a făcut declarații mincinoase pentru a obține împrumuturi, atunci când și-a pierdut protectorii.

Explicându-și decizia, judecătorul a spus că trebuie să țină cont de întreaga viață a lui Manafort, dovezile că acesta s-a dovedit un “prieten devotat”, o “persoană generoasă”,dar toate aceste aspecte pozitive nu pot să facă uitate delictele pe care le-a comis. Judecatorul s-a arătat înțelegător față de consultantul republican care, de-a lungul anilor, a lucrat în campanii pentru președinții Gerald Ford, Ronald Reagan, George Bush tatăl și cel, mai recent. Donald Trump.

Înainte de sentință, Manafort l-a rugat pe judecător să ia în considerare cât de grea a fost ultima perioadă pentru el și familie. El a cerut compasiune spunând “știu că comportamentul meu m-a adus aici”.În replică, judecătorul s-a arătat surprins că Manafort nu și-a cerut scuze pentru actele comise, adaugând însă că sentința nu a fost influențată de această omisiune.

Manafort se afla de-acum nouă luni la închisoare, ceea ce însemnă că ar putea ramâne acolo încă circa trei ani. Dar el mai are un proces pe rol în statul Virginia.

XS
SM
MD
LG