Surse Europa Liberă au spus că un nou mandat de arestare a fost emis de Curtea de Apel Brașov pe numele lui Paul-Philippe al României, fugar condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare în dosarul Ferma Băneasa.
Prințul Paul al României a fost reținut la domiciliu și va fi cercetat, cel mai probabil, sub control judiciar pentru a se pune în aplicare noul mandat emis de autoritățile române.
Sursele Europa Liberă au mai spus că un complet de judecători de la Curtea de Apel Paris urmează să stabilească dacă Paul al României va fi extrădat în România pentru a executa pedeapsa sau dacă aceasta va fi executată în Franța, el fiind și cetățean francez.
Potrivit surselor citate, în urma solicitărilor adresate de către SIRENE România, către SIRENE Franţa, luni, autorităţile franceze au informat că Paul Phillipe Al României a fost arestat la domiciliu, luni dimineața, la Paris, pentru executarea mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare române.
Serviciul SIRENE este un mecanism cheie de cooperare polițienească în spațiul Schengen, acronimul pentru „Supplementary Information Request at the National Entries”. Serviciul SIRENE coordonează schimbul de informații suplimentare între autoritățile naționale despre alertele legate de persoane date în urmărire, dispărute, obiecte furate etc. Fiecare țară Schengen are propriul Birou SIRENE.
Sursele citate precizează că în prezent procedura executării mandatului european de arestare emis de către România este în desfăşurare.
Paul Al României, în vârstă de 77 de ani, a fugit din România în 2020 şi s-a stabilit la Paris, după ce a fost găsit vinovat de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare de lângă Bucureşti, în așa-numitul dosar Ferma Băneasa.
Născut în Franța, Paul Philippe Al României s-a numit inițial Paul Lambrino, dar și-a schimbat ulterior numele.
El a fost condamnat în România la trei ani şi patru luni de închisoare. Avocaţii săi au susţinut că acuzaţiile penale împotriva sa au fost motivate politic iar clientul lor este persecutat politic.
Paul Al României a fost arestat în aprilie 2024, în Malta, pe baza unui mandat european de arestare şi a fost ţinut în arest timp de două luni, până când i s-a acordat eliberarea pe cauţiune.
În august 2024, cererea formulată de România şi adresată Maltei de extrădare a lui Paul Al României a fost respinsă de Curtea de Apel din Malta, după ce aceasta a constatat „un risc real şi personal” de încălcare a drepturilor fundamentale ale acestuia.
Dosarul Ferma Băneasa
Dosarul vizează retrocedarea frauduloasă a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov, două proprietăți valoroase din apropierea Bucureștiului.
Paul de România a revendicat aceste proprietăți, susținând că sunt moștenirea sa, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că documentele care justificau pentru retrocedarea erau ilegale.
Schema frauduloasă presupunea că Paul de România, în complicitate cu Remus Truică și grupul său de influență, să încerce să obțină ilegal proprietăți de la stat, pe care apoi să le vândă la prețuri foarte mari unor investitori.
În decembrie 2020, au fost pronunțate sentințe definitive:
- Paul Phillipe Al României – 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Curtea de Apel din Malta a respins în august 2024 cererea de extrădare în România
- Remus Truică – 7 ani de închisoare - eliberat condiționat în iulie 2024
- Beny Steinmetz – 5 ani de închisoare
- Tal Silberstein – 5 ani de închisoare - el nu se află în România și nu există informații clare despre unde se află
- Dan Andronic – 3 ani de închisoare cu suspendare.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.