Linkuri accesibilitate

Retras temporar de pe HBO, „Pe aripile vântului" a stabilit un record de vânzări pe Amazon


Scenă din „Pe aripile vântului"
Scenă din „Pe aripile vântului"

„Pe aripile vântului", film din 1939 multiplu premiat la Oscar, a fost retras temporar de pe platforma HBO Max pe fondul protestelor antirasiste, în contextul uciderii de către poliție a lui George Floyd. Efectul în câteva ore a fost că varianta pe dvd a peliculei s-a aflat în topul vânzărilor de pe amazon, iar canalul de filme clasice al lui Ted Turner, TNT, l-a difuzat în aceeași zi.

De asemenea, documentarul american „Cops" (Polițiști) a fost anulat, iar producțiile BBC „Little Britain" (Mica Britanie) și „Come Fly with Me" (Zboară cu Mine) au fost eliminate eliminate de pe BritBox, iPlayer și Netflix. Filmele au fost criticate pentru că actorii își vopsesc fețele în unele scenete pentru a ironiza persoane de culoare.

Vremurile s-au schimbat de când Little Britain a fost prima dată difuzat, astfel că nu mai este disponibil pe BBC iPlayer", a fost explicația pentru decizia de retragere.

Decizia HBO a arătat că ​„păstrarea acestui titlu fără niciun fel de explicații și o denunțare a acestor scene ar fi iresponsabilă", potrivit unui purtător de cuvânt al platformei HBO Max.Filmul va reveni în oferta HBO Max cu o „explicație a contextului istoric" și o denunțare a scenelor rasiste, au explicat oficialii companiei.

Scenariul peliculei este adaptarea romanului omonim al lui Margaret Mitchell, singura lucrare antumă a scriitoarei americane, care a fost premiată în 1936 cu National Book Award, iar în anul următor, cu Premiul Pulitzer. Filmul a fost premiat în 1939 opt premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, și a stabilit o premieră istorică pentru Hollywood, pentru că Hattie McDaniel, actrița de culoare care a intrepretat-o pe dădaca lui Scarlett O'Hara, a devenit primul actor afro-american care câștigă un Oscar.

„Pe aripile vântului" a fost criticat de o parte a societății americane pentru scenele cu sclavi veseli pe care le prezintă și că ilustrează o variantă edulcorată a sclaviei și a războiului civil.

XS
SM
MD
LG