Linkuri accesibilitate

Parlamentul European cere includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE


Parlamentul European condamnă decizia din 24 iunie a Curții Supreme a SUA care anulează hotărârea dată în cazul Roe vs Wade în 1973, care consacra la nivel național dreptul la avort în SUA. 
Parlamentul European condamnă decizia din 24 iunie a Curții Supreme a SUA care anulează hotărârea dată în cazul Roe vs Wade în 1973, care consacra la nivel național dreptul la avort în SUA. 

Parlamentul European a votat joi includerea dreptului la avort în Cartea drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, ca reacție la o hotărâre a justiției americane care îl anulează ca drept național în SUA.

Eurodeputații au votat joi, 7 iulie 2022, cu 324 de voturi pentru, 155 împotrivă și 38 de abțineri, o rezoluție prin care li se cere statelor membre ale Uniunii Europene să includă în Carta drepturilor fundamentale articolul care prevede că „orice persoană are dreptul la avort sigur și legal”.

Textul condamnă decizia din 24 iunie a Curții Supreme a SUA care anulează hotărârea dată în cazul Roe vs Wade în 1973, care consacra la nivel național dreptul la avort în SUA.

Parlamentul European și-a exprimat „solidaritatea fermă și sprijinul față de femeile și fetele din SUA, precum și față de cei implicați atât în furnizarea, cât și în susținerea dreptului și accesului la îngrijiri legale și sigure pentru avort în astfel de circumstanțe dificile”.

Totodată, legiuitorii europeni le cer omologilor americani să protejeze avortul la nivel federal.

Deputații europeni condamnă ferm încă o dată intervenția asupra drepturilor femeilor și a sănătății și drepturilor sexuale și reproductive în SUA și în unele state membre ale UE.

„Dreptul la avort ar trebui inclus în Carta drepturilor fundamentale a UE”, spun europarlamentarii în rezoluția adoptată joi, ca reacție la decizia Curții Supreme a SUA de a anula dreptul la avort în Statele Unite și necesitatea de a proteja drepturile la avort și sănătatea femeilor în UE.

Eurodeputații au înaintat Consiliului o propunere de modificare a articolului 7 din Cartă, adăugând că „orice persoană are dreptul la avort în condiții de siguranță și legală.

PE cere întrunirea Consiliului pentru modificarea Cartei și consfințirea avortului ca drept fundamental

Încă din data de 9 iunie, deputații europeni au cerut întrunirea Consiliului European într-o convenție de revizuire a tratatelor UE.

„Deputații europeni își exprimă solidaritatea și sprijinul față de femeile și fetele din SUA, precum și față de cei implicați atât în furnizarea, cât și în susținerea dreptului și accesului la îngrijiri legale și sigure pentru avort în astfel de circumstanțe dificile. Având în vedere acest lucru, ei solicită Congresului SUA să adopte un proiect de lege care să protejeze avortul la nivel federal”, transmite Parlamentul European.

Eurodeputații se arată îngrijorați de o posibilă creștere a finanțării pentru grupurile anti-gen și anti-alegere din lume, inclusiv în Europa.

Ei îndeamnă statele membre să depenalizeze avortul și să elimine și să combată restul restricțiilor legale, financiare, sociale și practice care încă împiedică accesul în unele state membre.

„Țările UE ar trebui să garanteze accesul la servicii de avort sigure, legale și gratuite, servicii de asistență medicală prenatală și maternă, planificare familială voluntară, servicii prietenoase pentru tineri și prevenirea, tratamentul și sprijinul HIV, fără discriminare”, se arată în rezoluție.

Comisia și statele membre ar trebui să-și intensifice sprijinul politic pentru apărătorii drepturilor omului și furnizorii de servicii medicale care lucrează pentru promovarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive (SRHR), se mai spune în documentul citat.

Pe 9 iunie, deputații europeni au adoptat o rezoluție prin care cer menținerea hotărârii din cazul de referință Roe vs Wade.

Decizia luată de Curtea Supremă a SUA pe 24 iunie a anulat protecția garantată la nivel național a dreptului la avort, ceea ce va permite fiecărui stat american să restricționeze sau să interzică avortul.

Modificarea Cartei cere unanimitate. Malta și Polonia interzic avortul

Numai că, în timp ce votul parlamentului nu a fost obligatoriu, Carta drepturilor fundamentale a UE este, iar pentru modificarea ei toate cele 27 de țări membre ar trebui să fie de acord.

Acest lucru ar putea fi problematic, pentru că o țară din UE, Malta, interzice definitiv avorturile.

Polonia interzice avortul cu excepția cazurilor de viol, incest sau în care viața sau sănătatea mamei este în pericol.

Hotărârea SUA dovedește o dată în plus că drepturi care au fost câștigate cu greu nu ar trebui nicăieri anulate și că Europa ar trebui să facă pași „înainte, nu înapoi”, spune malteza Helena Dalli, comisarul UE pentru egalitate, citată de Le Monde, înainte de începerea dezbaterilor în plen.

„Revenirea [la trecut] nu este o opțiune pentru un continent care își propune să câștige viitorul", a mai spus Dalli.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG