Decizia lui Călin Popescu Tăriceanu de a-și scoate partidul de la guvernare a pornit de la mai vechea sa ambiție de fi prezidențiabilul coaliției, deși la europarlamentare nu a reușit să ducă ALDE peste pragul electoral. A ignorat însă evidența politică - PSD nu se putea prezenta la alegeri fără un candidat propriu - și a negociat până în ultimul moment, sperând că șantajul cu ieșirea de la guvernare va funcționa. N-a fost să fie, Dăncilă cu cele 7 procente date de ultimul sondaj IMAS, a fost unsă, fără entuziasm, candidatul PSD. Tăriceanu, cu o îndelungată carieră de combinații politice, eșuează astfel în brațele unui alt combinagiu de marcă, Victor Ponta.
La spartul tîrgului, cei doi au reușit să rupă coaliția PSD-ALDE și să producă cea mai serioasă criză politică în ajun de prezidențiale. Pentru PSD și Dăncilă a început numărătoarea inversă. Cât timp va rezista formula de guvern minoritar și ce socoteli își fac opoziția și președintele Iohannis ?
Deviza PSD: Să tragem de timp cu un guvern minoritar
Prima mișcare, anunțată deja de Viorica Dăncilă, este a numirii unor ministri interimari atât pentru cele 4 posturi rămase vacante prin plecarea ALDE, cât și pentru celelalte trei, pentru care a propus revocarea miniștrilor PSD în funcție, în special Justiția. Interimatul nu poate dura decât 45 de zile, deci se ajunge undeva pe la mijlocul lui octombrie, după care Dăncilă trebuie, teoretic, să se prezinte în fața parlamentului pentru a cere un vot de încredere. Teoretic, pentru că practic PSD va încerca să evite asta, spunând că e vorba de o simplă remaniere, și nu de o restructurare a guvernului, așa cum este de fapt, prin schimbarea componenței politice a acestuia. Dăncilă va trage de timp, după cum a aratat Europa liberă că intenționează, urmărind ca subiectul să ajungă la Curtea Constituțională, așa încât o eventuală răsturnare a guvernului să fie împinsă cât mai în buza alegerilor prezidențiale.
În acest interval, guvernul va fi unul minoritar, cum a fost și guvernul Boc în 2009 după ce PSD s-a retras de la putere. Dăncilă ar fi dispusă, au spus surse din PSD pentru Europa Liberă, să accepte chiar și varianta unui guvern cu puteri restrânse, tot pe modelul anului 2009 ( guvernul Lucian Croitoru). Asta dacă va fi lăsat de opoziție și de președinte.
O încurcătură de zile mari
Are interesul opoziția să dea jos guvernul Dăncilă înainte de alegeri? Da, dar cu condiția să nu intre ea la guvernare. O moțiune de cenzură are toate șansele să treacă, pentru că PSD a pierdut majoritatea parlamentară. UDMR, ALDE și Pro România au declarat toate că vor vota moțiunea.
Întrebarea e ce se întâmplă după. Pentru că de data aceasta nu se mai poate repeta ad litteram scenariul din 2009 după căderea guvernului Boc prin moțiune de cenzură, când președintele Băsescu a folosit toate subterfugiile permise de Constituție pentru a menține PDL la guvernare până la alegeri. Politic vorbind, n-a riscat nimic, pentru că era vorba de „partidul și guvernul lui”. L-a numit premier interimar pe Lucian Croitoru, respins de parlament, apoi pe Liviu Negoiță, care însă nu a mai apucat să intre la votul legislativului pentru că începuse campania prezidențială și nimănui nu-i mai ardea de asta. Președintele Iohannis nu este în aceeași situație.
Ca semnal politic, moțiunea de cenzură trebuie depusă, niciun partid de opoziție nu se va putea eschiva să o semneze și să o susțină, dar după aceea președintele Iohannis va fi într-o situație complicată.
Pe de o parte, nici chiar PNL, USR cu atât mai puțin, nu au interesul să asigure o guvernare interimară că să înceapă să deconteze guvernarea PSD fix în campanie, pe de alta, numirea unui alt premier de la PSD va avea consecințe electorale greu calculabile. Deci președintele va trebui să facă o ehilibristică deloc simplă, iar la Cotroceni în momentul acesta se caută soluții alternative. Se avansează inclusiv formula unui guvern PSD IV, cu explicațiile publice de rigoare, fie cea a unei persoane tot din zona de stânga, care să traverseze un guvern interimar prin perioada tulbure de până la alegerile prezidențiale. Ruperea coaliției cu doar trei luni înainte de prezidențiale a reușit să pună pe toată lumea în încurcătură.
Nu trebuie uitat că interesul major al președintelui și al opoziției sunt alegerile parlamentare anticipate, după cum au declarat în repetate rânduri. Or acestea trebuie să aștepte până după prezidențiale. Când devin fezabile.
Facebook Forum