Linkuri accesibilitate

Pe cine susține propaganda rusă în România în campania pentru alegerile europarlamentare


Viorica Dăncilă este politicianul citat cel mai des în știrile sputnik, de 14 ori în campania electorală, cu mențiuni pozitive, depășită doar de Klaus Iohannis, cu 21 de mențiuni, toate negative
Viorica Dăncilă este politicianul citat cel mai des în știrile sputnik, de 14 ori în campania electorală, cu mențiuni pozitive, depășită doar de Klaus Iohannis, cu 21 de mențiuni, toate negative

Cum s-a văzut campania electorală din România pe siteul de propagandă rusească. Politicienii susținuți și cei atacați, precum și temele prin care se manifestă manipularea Kremlinului.

O analiză a ultimei luni, de când a debutat campania pentru alegerile europarlamentare în România, arată că siteul „Sputnik”, al agenției guvernamentale Rossiya Segodnya, cu sediul la Moscova, susține PSD și populiștii suveraniști la alegerile care au loc între 23 și 26 mai.

Politicienii și partidele

Viorica Dăncilă este prezentată de propaganda oficială a Kremlinului ca fiind cel mai victimizat personaj politic. Din 14 apariții în materialele de pe Sputnik, portretul premierului român este contradictoriu. Pe de o parte este supusă la presiuni exercitate din Statele Unite și Ungaria, precum și din partea adversarilor politici ai PSD, între care se detașează Klaus Iohannis. Cu toate acestea, discursul din titlurile propagandei ruse o prezintă pe Dăncilă ca pe o luptătoare „demnă”, „care punctează decisiv”, „dă replică de înaltă clasă” în competiția politică.

  • Viorica Dăncilă „în mod firesc se apropie de Viktor Orban”, premierul radical naționalist de la Budapesta, conform articolelor analizate

Liviu Dragnea este protagonist în doar patru titluri pe perioada campaniei, însă este prezentat ca „un revoluționar” care anunță legea dublului standard, concretizarea, de fapt, a discursului naționalist, cu măsuri protecționiste în economie, „împotriva alimentelor otrăvite” care vin de pe piața unică europeană. Dragnea mai este prezentat și ca erou „al mămicilor” cărora le crește indemnizația.

Șerban Nicolae, într-un material, este lăudat pentru că într-o emisiune la Antena 3 „o pune la punct” pe Elena Udrea, pe tema campaniei anticorupție din timpul admiistrației Băsescu.

Tot de la PSD, există referiri la „victima” Mircea Drăghici, trezorierul cu dosar penal în care sunt investigate deturnări de fonduri publice, ca și la Liviu Pleșoianu, care este prezentat ca un analist și strateg politic, cu replici împotriva Uniunii Europene. Dintre candidații la europarlamentare ai PSD există câte o singură citare pozitivă la adresa Rovanei Plumb și una, la adresa Gabrielei Zoană.

Politicienii negativi ai propagandei ruse

De departe, cel mai atacat este Klaus Iohannis, menționat de 21 de ori în timpul campaniei electorale. Șeful statului este prezentat ca autor al „unui plan de destabilizare”, nu este clar dacă al PSD sau al țării. Este „acuzat de înaltă trădare” după summitul de la Sibiu și, în permanență, i se atribuie calitatea de a fi centrul de unde ar fi puse la cale atacurile la partidul guvernamental.

PNL este partidul al cărui program a fost „dezvăluit ca fiind făcut de Soros”, după anunțul oficial al liberalilor că autorul este candidata PNL la PE, Violeta Alexandru, care a activat într-un ONG care a promovat cultura democratică. Rareș Bogdan, alt candidat PNL, este prezentat negativ de trei ori în timpul campaniei, în vreme ce senatorul Florin Câțu este citat negativ de două ori.

Victor Ponta, fostul lider PSD, este „făcut de rușine” de Rovana Plumb sau este trădătorul PSD, alături de Corina Crețu, comisarul european, care, „a fost umilită”, în declarații ale foștilor săi colegi de la PSD.

USR este menționată de trei ori negativ, iar de două ori este asociată cu clipul electoral în care Isus îndeamnă la vot antiPSD. În schimb, candidatul USR-PLUS, Dacian Cioloș este văzut de propaganda rusă ca „terminat” și fără șanse în alegeri, urmând să fie sancționat pentru declarații mai vechi, în care îl considera pe Liviu Dragnea „un om de încredere”.

ALDE este tratat sumar, cel puțin liderul său, Călin Popescu Tăriceanu, amintit o singură dată în perioada campaniei și nu este considerat ca parte a coaliției guvernamentale.

Temele din timpul campaniei pentru alegerile europene

Uniunea Europeană și instituțiile sale sunt considerate în descompunere, iar populiștii europeni, extremiști radicali, salvarea Europei.

Eroul regional este Viktor Orban, prezentat alături de Matteo Salvini în patru relatări, depășiți doar de Marine Le Pen, lideră a extremiștilor francezi. Despre alianța suveraniștilor, promovată de Salvini, propaganda rusă susține că „va câștiga” alegerile din PE. Le Pen este promovată ca principalul actor politic al Franței, care „s-a ținut de cuvânt” în crearea polului extremist în PE.

  • Există mai multe referiri în aceste articole la faptul că PSD este așteptat să se alăture polului extremiștilor populiști

Antieroul alegerilor europene este Frans Timmermans, cu cinci referiri negative.Candidatul socialiștilor europeni la președinția Comisiei Europene, în ochii celor de la Sputnik, „rămas fără sprijinul PSD, caută alianțe cu ecologiștii și cu extrema stângă”. Este „lăsat fără replică” de Norica Nicolai și atacat pentru scrisoarea privind activarea articolului 7 împotriva României, în realitate, un avertisment pentru repetatele încălcări de către coaliția majoritară de la București ale statului de drept.

Summitul de la Sibiu este prezentat ca o reuniune a liderilor europeni „pentru atacarea naționalismului”, iar, din perspectiva României, o trădare de către președintele Iohannis a intereselor țării. Același discurs al PSD, cu absența unei aderări a României la Spațiul Schengen, face parte dintre manipulările privind agenda ultimului summit al UE înainte de alegeri de către siteul finanțat de Kremlin.

Lipsesc cu desăvârșire de pe site-ul Sputnik momentele de campanie în care mitingurile PSD se confruntă cu proteste la Iași, Galați, Vaslui sau în timpul vizitelor premierului Dăncilă. Nu există nici informări despre ridicarea manifestanților pașnici de la Topoloveni sau închiderea circulației în Târgoviște. Există însă un sondaj privind arestarea protestatarilor, după anunțul ministrului de interne privind anchetarea penală a protestatarilor anti PSD.

Într-o analiză a lui Bogdan Bătrân pe platforma contributors.ro referitoare la conținutul siteului Sputnik în 2018, se arată că mesajele PSD antioccidentale sunt amplificate. În general, arată analiza citată, siteul de propagandă al Kremlinului se pozitionează pro guvernul PSD, anti protestatari și anti opoziție. ​

Despre propaganda rusă și fake news, Corina Rebegea, spunea într-un interviu pentru Europa Liberă de anul trecut, că Uniunea Europeană este portretizată ca un loc al pierzaniei morale, în care valorile progresiste, liberale nu sunt adecvate spiritului național tradițional, religios al populațiilor din Europa Centrală și de Est.

Același teme tradiționale ale propagandei rămân intacte în timpul campaniei. Douăzeci de articole din perioada analizată se adresează direct românilor plecați la muncă în Europa Occidentală, care sunt avertizați de tot atâtea ori în privința pericolelor la care se expun - înșelarea de către angajatori, nerespectarea drepturilor pe care le au și culminând cu acuzația de crimă în cazul unui accident de mașină din Londra, care a avut doi români ca victime.

În toată această perioadă sunt prezentate zilnic și materiale care ilustrează constanta manipulare privind superioritatea armatei ruse în fața celei americane sau a aliaților NATO, așa cum zilnic există știri pozitive despre Vladimir Putin sau Serghei Lavrov și negative despre Donald Trump și Mark Pompeo.

Este de remarcat că un astfel de site, asumat de propagandă rusească, are articole care pot fi încadrate foarte ușor la fake news, dar care sunt prezente și în conținutul editorial al presei românești, mai cu seamă A3 și România TV, ai căror realizatori sunt protagoniști de titluri din categoria „ a avut dreptate” pe site-ul Sputnik.

Despre combaterea acestui tip de propagandă, în România există entități instituționale la MAE și Ministerul Apărării, însă nu există informații publice despre măsurile luate. Până acum, doar Facebook a anunțat că a închis conturi asociate cu Sputnik în România și Republica Moldova, la începutul anului, pentru propagandă mincinoasă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG