Linkuri accesibilitate

PE refuză să dezbată schimbarea legislației electorale din România


France - Plenary hall of European parliament in Strasbourg, April 16, 2013
France - Plenary hall of European parliament in Strasbourg, April 16, 2013

Parlamentul European a respins miercuri cererea PSD de realizare a unei dezbateri pe tema modificării legislației din România privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care guvernul și-a angajat miercuri răspunderea în parlament.

„Socialiștii au încercat o mizerie înfiorătoare acum câteva minute în plenul Parlamentului European de la Bruxelles. Totul, la solicitarea socialiștilor români, adică a pesediștilor! Propunerea socialiștilor a fost să introducă pe ordinea de zi de mâine dimineață discutarea „situației din Românie cu privire la modificarea legislației electorale în România, cu trei luni înainte de alegerile locale. Au fost bătuți crunt, cu 302 la 136, de o majoritate formată din grupurile PPE, Renew, ID, ECR si de abținerea Verzilor și GUE. Socialiștii au fost practic aproape singuri în demersul lor mizerabil de a lipi România de Polonia și Ungaria în derapaje cu privire la funcționarea democrației”, a scris eurodeputatul PNL Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.

Și eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a transmis momentul.

„Chiar acum am bătut din nou PSD în plenul Parlamentului European. PSD a cerut dezbatere despre România în plenul Parlamentului European sub pretextul că alegerea primarilor în două tururi ar afecta statul de drept din România. Noi am câștigat, PSD a pierdut. Parlamentul European a respins solicitarea PSD. Am văzut astăzi din nou că pesediștii nu pot obține nimic, nu au credibilitate în Europa și cer lucruri împotriva voinței oamenilor”, a scris eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Și un europaralmentar de la PMP, președintele partidului, Eugen Tomac a comentat momentul.

„NU e de la Bruxelles pentru PSD!

PSD a încercat atacarea României în Parlamentul European în urma deciziei Guvernului Orban de a-şi asuma răspunderea pe legea revenirii la alegerea primarilor în două tururi.

Solicitarea de a iniția o Rezoluție împotriva României a fost respinsă ferm. Doar socialiștii și comuniştii europeni au susținut PSD în Parlamentul European”,a scris Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

PSD nu a avut, încă, nicio reacție. Pe pagina sa este o postare despre reușita sesizării Comisiei de la Veneția.

„Europa privește cu îngrijorare modificările legislației electorale din România pe care Guvernul Orban tocmai și-a angajat astăzi răspunderea.
Comisia de la Veneția a fost sesizată oficial de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg pe tema modificării legii electorale din România. Decizia privind sesizarea a fost aprobată cu 26 de voturi “pentru” şi doar 3 ”împotrivă”.
Comisia de la Veneția a afirmat clar că sistemul electoral nu poate fi modificat cu mai puțin de 1 an înainte de alegeri, așa cum face astăzi PNL”, scrie PSD pe pagina oficială.

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a cerut Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere cu privire la schimbarea legislației electorale din România, făcută miercuri, prin asumarea răspunderii în parlament de către guvernul Orban.

Guvernul și-a angajat, miercuri, răspunderea în parlament pentru alegerea primarilor în două tururi la alegerile locale.

Premierul Ludovic Orban a spus miercuri, în fața plenului reunit, că prin revenirea la două tururi în alegerea primarilor se asigură o mai mare legitimitate pentru aleșii care vor prelua frâiele localității pentru următorii patru ani. Orban a dat exemplul celor 50 de primari care au fost aleși într-un tur de scrutin cu votul a doar 20% dintre localnicii cu drept de vot, în vreme ce pentru demiterea unui primar e nevoie de votul a 50% plus unu din numărul total al alegătorilor.

Încă de luni, PSD a transmis Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei, că intenția Guvernului PNL de a modifica legea electorală înainte de alegeri este „o procedură care încalcă flagrant prevederile Comisiei de la Veneția”, scrie Mediafax.

La rândul său, liberalii au trimis o scrisoare Consiliului European în care au precizat că modificările aduse legii electorală sunt necesare și vin ca urmare a mai multor nemulțumiri din partea societății. PNL a cerut Consiliului să nu alimenteze demersurile politice ale PSD prin sesizarea Comisiei de la Veneția.

Totodată, PSD va depune, joi dimineață, moțiune de cenzură, drept conferit prin procedura angajării răspunderii de către guvern.

XS
SM
MD
LG