Linkuri accesibilitate

Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost condamnat de justiția rusă la 16 ani de închisoare


Instanța din Ekaterinburg l-a condamnat vineri pe jurnalistul Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, la 16 ani de închisoare într-un proces despre care și SUA și susținătorii jurnalistului îl denunță ca fiind o farsă.
Instanța din Ekaterinburg l-a condamnat vineri pe jurnalistul Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, la 16 ani de închisoare într-un proces despre care și SUA și susținătorii jurnalistului îl denunță ca fiind o farsă.

Jurnalistul Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, este primul jurnalist american care a fost arestat sub acuzația de spionaj în Rusia de la Războiul Rece.

El a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat la 16 ani de închisoare de un tribunal rus din Urali, într-un caz pe care guvernul SUA, ziarul și susținătorii săi l-au denunţat ca fiind o farsă, transmite CNN.

Instanța din Ekaterinburg a anunțat vineri verdictul și sentința de vinovăție, la scurt timp după ora locală 15:00.

Procurorii ruși au cerut vineri instanței 18 ani de închisoare pentru reporterul american Evan Gershkovich, judecat pentru acuzații de spionaj pe care el și SUA le neagă.

Vineri au început pledoariile finale în procesul reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich.

Joi, pe 18 iulie, atât angajatorul său, cât și Departamentul de Stat al SUA au solicitat eliberarea imediată a jurnalistului.

Procesul, care a început la 26 iunie și se desfășoară cu ușile închise, a fost reluat la 18 iulie la tribunalul regional Sverdlovsk din orașul Ekaterinburg din Urali.

Gershkovich a fost arestat în Ekaterinburg la 29 martie 2023, în timp ce se afla într-o călătorie de serviciu, în calitate de jurnalist.

El a fost ulterior acuzat că a încercat să obțină informații despre o fabrică care produce tancuri pentru războiul Rusiei în Ucraina și să le transmită CIA. El este primul jurnalist american arestat pentru spionaj în Rusia de la Războiul Rece încoace.

Wall Street Journal (WSJ) și guvernul american au respins cu fermitate acuzațiile de spionaj, afirmând că Gershkovich își făcea doar datoria de reporter acreditat atunci când a fost arestat.

Pe 18 iunie, WSJ a afirmat într-o declarație că Gershkovich a fost arestat pe nedrept în urmă cu 477 de zile.

„Chiar și în timp ce Rusia își orchestrează rușinosul proces simulat, noi continuăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a milita pentru eliberarea imediată a lui Evan”, a transmis ziarul într-o declarație.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a instanței, citată de WSJ, instanța ar urma să audieze „argumentele orale” ale ambelor părți pe 19 iulie, înainte ca Gershkovich să prezinte o „declarație finală”, iar instanța va delibera înainte de a ajunge la un verdict. Purtătoarea de cuvânt nu a dat un termen pentru următoarele demersuri.

Ritmul rapid al procedurilor este de natură să dea loc speculațiilor cu privire la un posibil schimb de prizonieri între Rusia și Statele Unite, notează RFE/RL.

Pe 18 iulie, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, nu a comentat posibilele negocieri privind un schimb de prizonieri, dar a declarat că Washingtonul dorește eliberarea lui Gershkovich și a unui alt cetățean american încarcerat, fostul pușcaș marin Paul Whelan, cât mai curând posibil.

„Calendarul procesului și traseul pe care acesta îl urmează nu au nicio legătură și nu au niciun impact asupra urgenței pe care Statele Unite o au... Îi vrem pe amândoi acasă imediat și vom continua să lucrăm în această zonă până când se vor reuni cu cei dragi”, a declarat Patel.

Arestarea lui Gershkvoich a avut loc la aproximativ un an după ce Rusia a adoptat noi legi care incriminează criticile la adresa războiului Moscovei împotriva Ucrainei, pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială”.

Gershkovich și Whelan, care execută o pedeapsă de 16 ani tot pentru spionaj, au fost desemnați de guvernul SUA drept „deținuți pe nedrept”.

O astfel de desemnare garantează un nivel superior de atenție și resurse alocate de guvernul SUA pentru a asigura eliberarea prizonierilor.

Gershkovich este unul dintre cei doi reporteri americani reținuți în prezent de autoritățile ruse. Celălalt este Alsu Kurmașeva, un jurnalistă RFE/RL, cu dublă cetățenie, americană și rusă.

Spre deosebire de Gershkovich și Whelan, Kurmașeva nu a fost desemnată drept „deținută pe nedrept”, în ciuda apelurilor repetate ale angajatorului și familiei sale în acest sens.

O altă cetățeană ruso-americană, Ksenia Karelina, a fost judecată în Ekaterinburg în iunie pentru trădare.

Karelina, în vârstă de 33 de ani, a fost arestată în februarie în timpul unei vizite în orașul său natal Ekaterinburg, după ce ofițerii de securitate au acuzat-o că strânge fonduri pentru Razom for Ukraine, o fundație care ajută civilii ucraineni afectați de război.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG