Linkuri accesibilitate

Fotogalerie | Pelé (1940-2022): „Tot ce am este datorită fotbalului. Acum pot să dau ceva înapoi”

Decesul lui Pelé la vârsta de 82 de ani a îndurerat lumea fotbalului și nu numai. Rămâne singurul fotbalist care a câștigat trei campionate mondiale de fotbal (1958, 1962 și 1970).

Edson Arantes do Nascimento, pe numele său real, a murit pe 29 decembrie 2022, în urma cancerului la colon.

Născut pe 23 octombrie 1940, Pelé a fost probabil cel mai cunoscut și cel mai bine plătit sportiv din lume în perioada de activitate, iar în cei 21 de ani de activitate a ajutat la creșterea popularității fotbalului în lumea întreagă. Până acum, este singurul fotbalist care a câștigat trei campionate mondiale de fotbal (1958, 1962 și 1970),

„Tatăl meu obișnuia să spună «Oh, bărbații ar trebui să fie puternici, bărbații nu plâng». Apoi l-am văzut plângând când Brazilia a pierdut jocul. I-am spus: «Tata, nu fi trist, eu o să câștig Cupa Mondială pentru tine!» Aveam 9-10 ani atunci. Apoi, 8 ani mai târziu, la 17 ani, eram în Suedia, și echipa Braziliei, din care făceam parte, câștiga Cupa Mondială”, a povestit Pelé, potrivit The New York Times.

Europa Liberă vă prezintă imagini din viața marelui sportiv.


16x9 Image

Ionuț Teoderașcu

A studiat Jurnalismul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” de la Iași și Fotografia Documentară la Universitatea Westminster din Londra. A expus lucrări fotografice în România și în Marea Britanie, iar din 2020 povestește (vizual) despre satul românesc în newsletterul „De la sat”. Este social media editor la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG