Linkuri accesibilitate

Pelerinaj în pandemie | 14.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sf. Dimitrie cel Nou

Pelerinajul a început joi, 21 octombrie, enoriașii fiind așteptați timp de 7 zile să se închine la raclele Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghin”, care au fost așezate în pridvorul Catedralei Patriarhale.

Anul acesta, pelerinajul din București a început fără procesiune, din cauza crizei sanitare, și se va încheia pe 28 octombrie.

Pelerinajul din București are loc în condițiile în care România este în plin vârf pandemic, luni raportându-se peste 9.000 de cazuri noi și 301 de decese. Tot luni este și prima zi în care au intrat în vigoare noile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin hotărâre de guvern săptămâna trecută.

Astfel, obligativitatea prezentării certificatului verde se extinde pentru o serie de activități, inclusiv pentru intrarea în magazine neesențiale, purtarea măștii de protecție este obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă, evenimentele private sunt interzise și se reintroduce carantina de noapte la nivel național. Certificatul verde nu va fi necesar, însă, și pentru accesul în unitățile de cult.

Capitala are o incidenţă de 16,24 cazuri la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua anterioară, când se înregistra o incidenţă de 16,38.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu Covid-19 faţă de ultima raportare au fost înregistrate în Bucureşti - 1.923 şi în judeţele Ilfov - 548, Argeş - 493, Prahova - 465, Constanţa - 442, a informat, luni, Grupul de Comunicare Strategică.

Patriarhia susține că, în contextul sever al pandemiei de COVID-19, pentru „organizarea în condiţii de reală siguranţă” a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate şi vor fi respectate mai multe măsuri speciale.

„Condiţiile în care se va desfăşura în acest an sărbătoarea Sf. Dimitrie cel nou sunt, aş spune, draconice, sunt foarte aspre, de o maximă rigoare. Important este şi să le respectăm, nu trebuie să ne aglomerăm, nu trebuie să ne înghesuim”, spune Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Jandarmeria Capitalei anunţă instituirea de dispozitive de ordine şi siguranţă publică şi culoare speciale de acces pe Dealul Mitropoliei cu ocazia pelerinajului de Sfântul Dimitrie cel Nou.

Jandarmii bucureşteni vor asigura măsurile de ordine publică şi siguranţa cetăţenilor care vor participa, în perioada 25 – 27 octombrie, la manifestările religioase ce vor avea loc la Catedrala din Dealul Mitropoliei.



Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG