Linkuri accesibilitate

Parlamentarii rămân cu pensii speciale. Argumentul CCR: anularea lor a fost adoptată prea repede


Decizia în privința pensiilor speciale ale magistraților a fost luată cu majoritatea voturilor.

Curtea Constituțională a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei. Parlamentarii s-au grăbit, au votat-o într-o singură zi, constată CRR.

Curtea a decis că modalitatea în care a fost aprobată legea încalcă art.76 alin.(3) din Constituție.

„La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere.” - Art.76 alin.(3), Constituția României

Magistrații spun că „este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]”.

Curte spune că legea a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, „cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”.

Mai mult, „respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic.”

Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale a fost promulgată de președintele în februarie 2021.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea 96/2006 privind Statutul senatorilor și al deputaților, republicată în Monitorul Oficial al României”, se arată în actul normativ.

Peste 70 se foști deputați și senatori au atacat la instanțele din țară anularea pensiilor speciale și au ridicat excepții de neconstituționalitate. Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara au trimis dosarele spre competenta soluționare judecătorilor constituționaliști.

Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului adopta cu 357 de voturi „pentru” și 30 de abțineri abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. La momentul adoptării acesteia, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă.

Printre cei care au contestat constituționalitatea actului normativ se numără foștii premieri Adrian Năstase și Petre Roman, fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, sau fost deținător al portofoliului Externelor, Teodor Stolojan.

Petre Daea a contestat legea în instanță alături de alți trei colegi. El a refuzat astăzi să comenteze pe marginea soluției așteptate de la Curtea Constituțională precizând, pentru Europa Liberă, că „vorbesc pe orice alt subiect, dar despre acesta, nici când se dă decizia nu doresc să comentez.”

Partidele politice s-au poziționat împotriva deciziei CCR

PSD susține în continuare eliminarea pensiilor speciale. „Poziția PSD este foarte clară: fără pensii speciale pentru parlamentari”, se arată într-o postare pe Facebook.

USR susține același lucru.

„Restaurația privilegiaților, asta ne livrează azi Curtea Constituțională. Instanța supremă consfințește ceea ce românii simt în fiecare zi: clasa de șmecheri e mai egală decât noi, restul. Vom continua lupta împotriva pensiilor speciale cu toate mijloacele de care dispunem”, spune Cătălin Drulă, președintele USR.

Judecătorul Daniel Morar a cerut amânarea deciziei și a părăsit sala. Acest lucru ar duce la nulitatea deciziei majorității, a precizat acesta pentru Digi24.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG