Linkuri accesibilitate

Cum a devenit salariul președintelui României formulă de calcul pentru reducerea cheltuielilor bugetare


Coaliția de guvernare ia în calcul supraimpozitarea veniturilor mari ale salariaților la stat provenite din cumulul salariu-pensie.
Coaliția de guvernare ia în calcul supraimpozitarea veniturilor mari ale salariaților la stat provenite din cumulul salariu-pensie.

Liderii coaliției de guvernare caută zilele acestea soluții pentru reducerea cheltuielile bugetare. Printre acestea - înghețarea angajărilor în sectorul bugetar sau supraimpozitarea cumulului salariu-pensie. Dincolo de critici ale opoziției, variantele au provocat deja nemulțumirea sindicatelor.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la Iași că Ministerul Finanțelor lucrează deja la o analiză privind supraimpozitarea cumulului de venituri pensie-salariu al lucrătorilor la stat, dacă acesta depășește salariul Președintelui României. Această analiză nu va fi gata, a precizat premierul, înainte de 1 mai.

„Nu discutăm despre supraimpozitare, ci de impozitarea anumitor venituri. Ideea de bază a fost impozitarea celor care au salarii mai mari decât al Președintelui. Așteptăm să se vină cu măsura, așteptăm analiza Ministerului Finanțelor”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Varianta supraimpozitării veniturilor care depășesc salariul președintelui a apărut public după întâlnirea de luni seară a liderilor coaliției de guvernare.

PSD susține supraimpozitarea veniturilor mari din cumulul pensie-salariu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, creditat cu această idee, afirmă că interzicerea cumulului pensie-salariu ar putea fi neconstituțională și că soluția mai sigură ar fi cea de supraimpozitare.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că nivelul de la care s-ar aplica supraimpozitarea trebuie calculat în funcție de salariul Președintelui României.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că nivelul de la care s-ar aplica supraimpozitarea trebuie calculat în funcție de salariul Președintelui României.

„Dacă prin acel cumul depășești, de exemplu, salariul brut a Președintelui, care e aproximativ 25 de mii, e normal să vii, dacă e constituțional, cu o impozitare suplimentară. Sunt două venituri, amândouă de la bugetul statului.”

Președintele PSD a precizat că veniturile din sectorul privat nu sunt vizate de această posibilă măsură. Totuși, discuțiile din coaliție au atras atenția că o impozitare selectivă, numai a veniturilor din sectorul public, ar putea fi neconstituțională.

Pe lângă limitarea veniturilor mari printr-o eventuală impozitare specială, coaliția discută și despre reducerea cheltuielilor de la buget.

Marcel Ciolacu afirmă că o prima măsură desprinsă din consultările coaliției ar fi oprirea angajărilor în sectorul bugetar, cu excepția sistemului de Sănătate.

„E oportună o ordonanța de urgență care să înghețe absolut toate angajările de la stat. Fiecare ministrul, fiecare agenție, sa își facă o analiză proprie și, în cazul în care au posturi descoperite, să facă transferuri în interiorul instituțiilor.”

Opoziția spune că discuțiile din coaliție sunt de fațadă

În replică la discuțiile din coaliția de guvernare, președintele USR, Cătălin Drulă, spune că formațiunea sa respinge orice idee de supraimpozitare a veniturilor din sectorul privat.

Cătălin Drulă acuză coaliția că nu discută soluțiile corecte pentru a reduce cheltuielile de la buget, soluții care exclud creșterea impozitelor pe venit.

Președintele USR, Cătălin Drulă, spune că propunerile discutate de coaliției arată că aceasta nu dorește să facă reforme.
Președintele USR, Cătălin Drulă, spune că propunerile discutate de coaliției arată că aceasta nu dorește să facă reforme.

„Nu există nici o intenție de a afecta privilegiile, de a-i afecta pe «speciali». Nici una din reformele necesare care să așeze România pe baza corecte, nu este făcută de aceasta coaliție. Intenția este clară: creșterea taxelor și scumpiri în continuare. Planul acestei coaliții este să continue inflația, o taxa nevăzută care bagă mâna în buzunarul celor de la stat și al celor din privat, și să păstreze toată această clientelă de partid.”

Discuțiile din coaliție legate de supraimpozitarea cumulului pensie-salariu au loc în condițiile în care PNL susține cota unică de impozitare.

De cealaltă parte, reprezentanții PSD au afirmat public de mai multe ori că sunt adepții cotei de impozitare progresive, care presupune creșterea cotei de impozitare odată cu creșterea veniturilor.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG