Linkuri accesibilitate

Minerii și energeticienii din termocentralele pe cărbune se vor putea pensiona anticipat


Complexul Energetic Oltenia riscă să rămânâ fără energeticieni în urma pensionării anticipate aprobate prin lege.
Complexul Energetic Oltenia riscă să rămânâ fără energeticieni în urma pensionării anticipate aprobate prin lege.

Minerii și energeticienii din termocentralele pe bază de cărbune vor putea ieși anticipat la pensie, potrivit unei motivări a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Casele de pensii sunt obligate să primească dosarele depuse de cei care vor să beneficieze de reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare, după ce au muncit cel puțin 30 de ani și au avut un stagiu de cotizare de minimum 25 de ani ca mineri sau ca energeticieni în termocentrale pe bază de cărbune.

Motivarea clarifică cum se pune în practică Legea nr. 197/2021, care prevede o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, susține că prin punerea în aplicare a legii se vor pensiona în special energeticienii, ceea ce va duce la un exod consistent.

Acesta susține că minerii și energeticienii care îndeplinesc condițiile de pensionare în baza Legii nr.197/2021 vor depune dosarele pentru a beneficia de pensii mai mari,

„Nu se depopulează minele, ci pleacă oamenii din partea de energie, care timp de 20 de ani nu au avut grupă de muncă. Acum, pe baza acestei interpretări a legii de către Înalta Curte și dumnealor se pot pensiona la 52 de ani. Vor pleca foarte mulți oameni din termocentrale. Cred că din 11.000 de salariați vor pleca cu aproximație vreo 3.000 de salariați. În termocentrale sunt generațiile de decrețeib- de la 52 de ani la 57 de ani, și acum se vor putea pensiona”, a spus Dumitru Pîrvulescu.

Sindicalistul susține că România s-a angajat prin PNRR să decarbonizeze termocentralele, motiv pentru care legea privind pensionarea a fost modificată.

„Pentru asta s-a și făcut legea asta: pentru a se face o restructurare prin pensionare. Dacă vreți, e ceva similar cu ce s-a întâmplat în 1997 în industria minieră, când au dat banii aceia mulți să plece zeci de mii de oameni fără scandal. Acum la fel. Știți că s-au angajat prin PNRR să facă această decarbonizare și au făcut această lege”, a mai spus Dumitru Pîrvulescu.

În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Pensionarea anticipată pentru mineri și energeticieni va înseamna că aceștia se vor putea pensiona de la la 52 de ani bărbații, respectiv 50 de ani femeile.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG