Linkuri accesibilitate

Pentagon: ​​China intenţionează să-și dubleze arsenalul nuclear


Soldați chinezi în fața unui afiș cu președintele chinez Xi Jinping

Armata chineză dorește să își dubleze arsenalul nuclear în decurs de un deceniu cu capacitatea de a lansa rachete balistice cu focoase nucleare de pe sol, mare şi aer, se arată într-un raport publicat de Pentagon și citat de AFP.

Pe lângă ținta de a ajunge la paritate tehnologică cu Statele Unite, armata chineză se concentrează pe desfășurarea de operațiuni comune care să aibă capacitatea să împiedice și să învingă orice efort american de a interveni în favoarea Taiwan-ului, mai menționează raportul.

Pentagonul arată că armata chineză a egalat deja sau chiar depășit armata americană în mai multe privințe, printre care construcția de nave, rachetele de croazieră sau sistemele de apărare aeriană.

În prima estimare publică a capacității nucleare a Beijingului, raportul anual menționează în jur de 200 de focoase nucleare, mai puțin decât 300 precum afirmau unii analiști independenți.

China are deja capacitatea de a lansa arme nucleare cu rachete balistice de pe sol şi de pe mare şi este pe cale să dezvolte posibilitatea de a face acest lucru din aer. De asemenea, numărul focoaselor nucleare ar urma să fie dublat în decurs de 10 ani.

„Alături de completa lipsă de transparență privind intențiile strategice și nevoia percepută pentru o capacitate nucleară mai mare și mai diverse, aceste evoluții reprezintă o îngrijorare semnificativă pentru Statele Unite", afirmă oficialii din Departamentul Apărării.

Pentagonul avertizează că expansiunea militară a Chinei face parte din strategia pentru modernizare rapidă pentru a ajunge prima putere globală până în 2049.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG