Linkuri accesibilitate

Pentru a putea să elimina mai mulți șoferi drogați de pe drumuri, Poliția trebuie să-și cumpere, mai întâi, laboratoare pentru analize


Poliția vrea să-și cumpere laboratoare de verificare a probelor biologice luate de la șoferi pentru ca cei suspecți că au consumat droguri să nu mai stea fără carnet de conducere luni întregi.
Poliția vrea să-și cumpere laboratoare de verificare a probelor biologice luate de la șoferi pentru ca cei suspecți că au consumat droguri să nu mai stea fără carnet de conducere luni întregi.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că ordonanța care prevede că șoferii care refuză testarea de către Poliție cu etilotestul sau drugtestul rămân fără permis până la primirea rezultatelor analizelor mostrelor biologice nu poate fi pusă în aplicare eficient acum.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, că ordonanța menită să crească siguranța rurieră prin suspendarea de pe șosele a șoferilor drogați trebuie aplicată abia când rezultatele la testele de sânge pot veni într-un timp „rezonabil”, de 48-72 de ore.

Potrivit News.ro, în acest moment, Institutul de Medicină Legală livrează rezultatele la testele de sânge ale șoferilor depistați de Poliție pozitiv la drug teste chiar și după patru luni de la recoltare.

Europa Liberă a scris pe larg despre acest subiect încă din ianuarie:

Ordonanța 84 prevede că șoferii care refuză testarea de către Poliție cu etilotestul sau drugtestul rămân fără permis până la primirea rezultatelor analizelor mostrelor biologice.

Poliția a recunoscut recent, că până la o cincime dintre puținele teste antidrog, făcute șoferilor pe loc, arată rezultate fals pozitive.

Până la prelucrarea testelor de sânge, de către institutele de medicină legală, șoferii pot rămâne fără permisul de conducere câte patru luni.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu spune că România trebuie să investească în aparatură, un astfel de aparat de prelucrare a testelor de sânge costând aproximativ de 300.000 de euro.

„Nu e un capăt de ţară”, a spus prim ministrul citat de agenția News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu crede că Guvernul poate susține cumpărarea de laboratoare pentru Poliție cu ajutorul cărora să se analizeze mai repede cine sunt șoferii drogați.
Premierul Marcel Ciolacu crede că Guvernul poate susține cumpărarea de laboratoare pentru Poliție cu ajutorul cărora să se analizeze mai repede cine sunt șoferii drogați.

Șeful Guvernului afirmă că a discutat cu ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, despre această problemă.

Poliţia Română a precizat sâmbătă, că nu toţi şoferii vor fi testați pentru a se afla dacă s-au drogat sau nu.

Vizați vor fi în primul rând, șoferii care au istoric de consum de susbstanţe stupefiante sau alcool, cei care au un „comportament nefiresc” sau cei care transportă în mașina pe care o conduc ambalaje sau substanţe suspecte.

De asemenea, Poliţia anunţă că va încerca să analizeze sângele prelevat de la șoferi cu aparate proprii însă abia acum se lucrează la documentația de achiziții.

Poliția amintește că și până la adoptarea noului act normativ, reținerea permisului de conducere este posibilă.

„Prin ordonanța 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative (retragere permis) şi în situaţiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligaţia legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deşi este identificat în trafic având:

 • sancţiuni contravenţionale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice;
 • a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
 • în vehicul, recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
 • un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive", arată Poliția.

Instituția recomandă șoferilor să citească prospectul medicamentelor pe care le iau înainte de a conduce.Unele medicamente pot influența reacțiile șoferilor.

Aparatele Drugtest detectează inclusiv substanţele din compoziţia medicamentelor.

Poliția Română anunță că va cumpăra pentru toate inspectoratele, laboratoare de analizare a probelor biologice luate de la șoferii suspecți.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

 • 16x9 Image

  Anca Grădinaru

  Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
  Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

  A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
   
  A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

  Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

  La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

  serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG