Linkuri accesibilitate

Percheziții DIICOT în București și Timișoara la companie controlată de Gazprom


În România, compania NIS Petrol are 74 de angajați, cei mai mulți în benzinăriile Gazprom.
În România, compania NIS Petrol are 74 de angajați, cei mai mulți în benzinăriile Gazprom.

Procurorii DIICOT Timișoara au efectuat nouă percheziții în București și Timișoara, unele dintre ele la sediul unei companii multinaționale. Acuzațiile sunt de divulgare a secretelor de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat pentru Europa Liberă că ar fi vorba de compania Nis Petrol, controlată de compania rusă Gazprom. Anchetatorii au ridicat mai multe calculatoare si documente. NIS Petrol face de mai mulți ani prospecțiuni de gaz în județul Timiș, având licență de la ANRE.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, societatea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 569 milioane de lei, pierderi de 106 milioane de lei și 74 de angajați.

NIS Petrol SRL este deținută în proporție de 100% de compania NIS AD Novi Sad din Serbia și este administrată de cetățeanul sârb Vanja Aleksic.

NIS AD Novi Sad face parte din NIS Group, societate care are ca acționariat în proporție de 56,15% gigantul Gazprom, diferența fiind a guvernului Serbiei.

Europa Liberă a încercat să obțină un punct de vedere de la reprezentanții companiei. La numărul de telefon al sediului NIS Petrol din București, de pe Calea Floreasca, reprezentanții companiei au susținut că „am greșit numărul”, în timp ce reprezentantul de vânzări al firmei susține că nu știe nimic despre perchezițiile DIICOT.

Licențe acordate de statul român

În 2019, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) acorda licenţa pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice, societăţii NIS Petrol SRL.

Tot atunci, firma obținea autorizaţie de înfiinţare a conductelor de alimentare din amonte aferente producţiei gazelor naturale în perimetrul EX-7 Periam, în județul Timiș după ce, anterior, au prospectat terenul mai mulți ani.

Tot în 2019, ANRE elibera „autorizaţia de înfiinţare pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala termoelectrică la Sonda 100 şi Sonda 6 Jimbolia, societăţii NIS Petrol SRL”.

Pe piața balcanică, NIS gestionează o rețea totală de peste 400 de benzinării, sub două nume de marcă – NIS Petrol și marca premium GAZPROM.

În plus, NIS activează și în domeniul comerțului cu energie electrică, unde, pe lângă piața sârbă, este prezentă și pe piețele din Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, România, Slovenia și Ungaria.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG