Linkuri accesibilitate

Percheziții DNA la Inspectoratul General de Aviație într-un dosar de corupție cu prejudicii de aproape 5 milioane de euro


Zeci de instituții, companii și persoane fizice au fost percheziționate pentru posibile fapte de corupție legate de contracte de mentenanță pentru aeronave aparținând Ministerului Afacerilor Interne.
Zeci de instituții, companii și persoane fizice au fost percheziționate pentru posibile fapte de corupție legate de contracte de mentenanță pentru aeronave aparținând Ministerului Afacerilor Interne.

Pe 21 iunie, procurorii militari DNA au făcut 30 de percheziții în București și în județului Ilfov, intr-un dosar legat de fapte de corupție în contracte de reparații și mentenanță.

Dintre acestea, 14 percheziții s-au făcut la trei instituții publice. Potrivit G4media, acestea sunt Inspecoratului General de Aviație al Ministerului de Interne (IGAV), Școala Superioară de aviație Băneasa și Aeroportul Băneasa.

Restul perchezițiilor au fost la sedii de firme și la locuințele unor persoane fizice posibil implicate. Potrivit unui comunicat DNA, infracțiunile cercetate privesc inclusiv mentenanța unor aeronave SMURD.

Potrivit informațiilor transmise de DNA, prejudiciul cauzat de presupusele fapte de corupție e estimat la peste 23 de milioane de lei (peste 4,5 milioane de euro).

Printre instituțiile percheziționate se află Inspectoratul General de Aviație (IGAV) al MAI, cu sediul în București. Instituția se află sub coordonarea secretarului de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Contactat de Europa Liberă, Raed Arafat nu a dorit să comenteze acțiunile procurorilor și a adăugat că nu are nicio informație legată de investigația procurorilor DNA.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Aviație, Eugen Fricosu, a confirmat pentru Europa Liberă că procurorii au percheziționat sediul Inspectoratului. Eugen Fricosu a adăugat însă că instituția pe care o reprezintă nu poate oferi informații legate de cercetările DNA câtă vreme investigația e în desfășurare.

„Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală. Această activitate nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a transmis Eugen Fricosu.

Potrivit datelor din sistemul SICAP, companiile care au avut în perioada 2019-2023 contracte de mentenanță obținute prin licitație cu Inspectoratul General de Aviație sunt următoarele.

Europa Liberă a încercat să contacteze reprezentanții firmelor în cauză pentru a confirma sau nu dacă sunt în vreun fel implicate în cercetările DNA. Până la publicarea articolului, companiile nu au răspuns.

Printre responsabiltățile Inspectoratului General de Aviație se află:

  • căutarea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate sau a căror viaţă este pusă în pericol,
  • misiuni de supraveghere a frontierelor de stat şi ale Uniunii Europene,
  • supravegherea traficului rutier, urmărirea, căutarea, descoperirea şi prinderea evadaţilor, dezertorilor,
  • sprijinirea aeriană a forțelor de intervenţie MAI.

Misiunile IGAV sunt executate în sprijinul forţelor de ordine publică, al comunităţii şi al altor instituţii guvernamentale, potrivit paginii instituției.

IGAV face parte din sistemului naţional de servicii medicale de urgenţă şi realizează misiuni de zbor S.M.U.R.D.

Potrivit paginii instituției, Inspectoratul e condus de generalul de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, secondat de comandorul Traian-Ioan Cârstoiu, maiorul Florin-Cătălin Moghilaș și locotenent-comandorul Andrei Bădulescu.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG