Linkuri accesibilitate

Mine în zona de nord-vest a Mării Negre? Forțele Navale Române au intensificat verificările


Direcția Hidrografică Maritimă a emis o avertizare cu privire la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre,
Direcția Hidrografică Maritimă a emis o avertizare cu privire la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre,

Direcția Hidrografică Maritimă (DHM) a emis vineri o avertizare despre pericolul ca în zona de nord-vest a Mării Negre să existe mine. Un avertisment similar a fost emis, luni, și de către autoritățile din Bulgaria.

În baza avertizării DHM, conducerea Forțelor Navale Române a dispus intensificarea, în regim de urgență, a măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României.

„În acest sens, puitorul de mine și plase 'Viceamiral Constantin Bălescu' a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens”, transmite Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis presei luni.

Direcția Hidrografică Maritimă (DHM) a emis vineri o avertizare cu privire la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre pe baza informării primite, în aceeași zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole.

Această instituție coordonează activitatea operațională a zonei maritime NAVAREA III și are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană.

Din informațiile DHM, avertizarea NAVAREA III a fost formulată de autoritățile spaniole pe baza unui avertisment de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk a Federației Ruse în zorii aceleiași zile.

După primirea avertismentului, DHM a transmis avizul pentru informarea navigatorilor despre pericolul de mine și a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităților române situațiile în care s-ar observa existența lor.

În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale și-a dezvoltat capabilitățile de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu nava maritimă hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”, prin dezvoltarea unor echipe de militari - scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine -, precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice, informează sursa citată.

Și guvernul bulgar a avertizat luni cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi care pun în pericol traficul maritim, anunță luni agenția EFE, citată de Agerpres.

Dispozitivele explozive „au fost aduse de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru toate ambarcaţiunile”, a mai transmis sursa citată. Minele marine ajung să plutească dacă se rup cablurile cu care sunt ancorate.

Navele rusești au tras în dimineața zilei de 21 martie în direcția Odesa, iar mai multe clădiri au fost avariate, a declarat reprezentantul administrației militare din Odesa, Serghei Bratciuk, potrivit Current Time.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG