Linkuri accesibilitate

Pericolul Ebola revine, decese în două state din Africa


Un cadru medical ia temperatura unei femei în cadrul procedurii legate de răspândirea virusului Ebola, Republica Congo
Un cadru medical ia temperatura unei femei în cadrul procedurii legate de răspândirea virusului Ebola, Republica Congo

Patru persoane au murit de Ebola în Guineea (vestul Africii), iar alte două decese s-au înregistrat în Congo (centrul Africii), au anunțat oficialitățile din cele două țări.

Noile cazuri îngrijorează autoritățile, după ce în Africa a existat o formă gravă a epidemiei în perioada 2013 – 2016, transmite AFP

„Suntem cu adevărat preocupaţi, există deja patru decese de febră hemoragică a virusului Ebola în regiunea Nzerekore, dintre care două chiar în Nzerekore şi două în subprefectura Goueke", a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii din Guinnea, Rémy Lamah.

Prima persoană infectată a fost o infirmieră care s-a îmbolnăvit la sfârșitul lunii ianuarie, a murit pe 27 sau 28 ianuarie și a fost înhumată pe 1 februarie.

„Printre cei care au participat la înmormântare, opt persoane au prezentat semne: diaree, vomă şi sângerări. Trei dintre ele au decedat şi alte patru sunt spitalizate la Nzerekore", a precizat şeful Agenţiei naţionale de securitate sanitară.

Potrivit oficialilor din Guineea, probele analizate de un laborator făcut cu sprijinul UE au dus la confirmarea faptului că este vorba de virusul Ebola.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost "informată privind două cazuri posibile de Ebola în Guineea-Conakry".

Republica Democrată Congo a confirmat al patrulea caz de Ebola în provincia Kivu de Nord. Apariția virusului a fost semnalată pe 7 februarie, a declarat ministrul Sănătății. În acest an, două persoane au decedat în Congo din cauza virusului Ebola.

Virusul Ebola - care provoacă o febră brutală, dureri de cap, vomă şi diaree - a fost identificat pentru prima dată în 1976 în Zair, actuala Republică Democrată Congo (RDC). De atunci, virusul, pentru care există două vaccinuri experimentale dar niciun tratament, a provocat teroare în mai multe rânduri în Africa, informează Agerpres.


Declanşată în decembrie 2013 în Guineea înainte de a se răspândi în Liberia şi în Sierra Leone vecine, epidemia din Africa de Vest s-a încheiat în 2016 după ce a afectat zece ţări, printre care Spania şi SUA, provocând peste 11.300 de morţi la circa 28.600 de cazuri înregistrate, din care peste 99% în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG