Linkuri accesibilitate

Șoferii băuţi sau drogaţi rămân 10 ani fără permis de conducere


Polițiști români la un control rutier.
Polițiști români la un control rutier.

Camera Deputaţilor, decizională, a adoptat cu 256 de voturi pentru proiectul de lege care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor rămâne 10 ani fără permis auto.

„Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a explicat senatorul Partidului Social Democrat (PSD) Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Proiectul de lege reglementează acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi al substanțelor cu efecte psihoactive.

Proiectul, care modifică prevederile articolului 66 din Codul penal, a fost depus la Parlament în semptembrie trecut și a trecut de Senat cu majoritate de voturi.

„După #LegeaAnastasia, a venit, iată, ținându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, spune senatorul PSD.

Legea a fost trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis și poate fi consultată pe pagina Camerei Deputaților.

Peste 1.540 de persoane au murit şi alte circa 3.550 au fost rănite în accidente rutiere produse pe drumurile din ţară, în anul 2023, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), citat de Agerpres.

La nivel naţional, au fost înregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535.

Din cele 53.961 de infracţiuni privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, cele mai multe le-au reprezentat cele privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului 8.368 (15,5%), pe linia conducerii fără permis de conducere - 4.702 (8,7%), urmate de conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive - 3.699 (7%).

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG