Linkuri accesibilitate

11 persoane reținute de DNA în dosarul fraudării concursurilor pentru ocuparea posturilor la Spitalul Județean Botoșani


Procurorii DNA au reținut 11 persoane în dosarul de corupție de la Spitalul Județean Botoșani, în care sunt cercetate suspiciuni de fraudă la unele examene de ocupare a posturilor.
Procurorii DNA au reținut 11 persoane în dosarul de corupție de la Spitalul Județean Botoșani, în care sunt cercetate suspiciuni de fraudă la unele examene de ocupare a posturilor.

11 persoane au fost reținute de procurorii DNA în dosarul privind presupuse fraudări ale concursurilor pentru ocuparea unor posturi în spital în perioada 2018-2023. Într-un comunicat, DNA anunță că alte patru persoane au fost plasate sub control judiciar.

Printre cei reținuți se numără Doina Caba, fost manager al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, și Coca Stela Crîşmaru, fost director de îngrijiri la același spital. Alături de ei, au fost reținuți și alți funcționari din diverse departamente ale spitalului, inclusiv medici, sefi de secție și personal administrativ.

Cei 11 inculpați sunt acuzați de luare de mită, trafic de influență și folosirea informațiilor confidențiale în scopul obținerii de beneficii necuvenite. Alte patru persoane, printre care medici și o asistentă, au fost plasate sub control judiciar pentru complicitate și instigare la aceleași infracțiuni.

Conform DNA, în perioada 2018-2023, cei implicați ar fi solicitat și primit sume substanțiale de bani, bijuterii, și alte avantaje pentru favorizarea unor candidați în cadrul concursurilor pentru posturi la spital.

Ancheta vizează fraudarea unor concursuri pentru posturi din Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, începând de la cel de îngrijitoare, brancardieri, asistenți medicali și până la medici și posturi de conducere.

Surse judiciare precizează că mita oferită pentru ocuparea unor asemenea posturi era între 8.000 și 15.000 de euro. Mai mult, mita pentru ocuparea posturilor ar fi crescut în timp. Dacă în 2020 un post de asistent „costa” 8.000 de euro, în 2022, șpaga ar fi ajuns la 10.000 de euro iar în 2023 la 15.000 de euro.

Pentru posturi mai modeste, muncitor, brancardier, îngrijitor, sumele sub formă de mită ar fi fost între 2.000 și 5.000 de euro, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

În total, o sumă totală de aproximativ 65.000 de euro ar fi fost identificată ca mită primită de către inculpați în schimbul favorizării anumitor persoane la concursurile de ocupare a posturilor.

Cele 11 persoane reținute urmează să fie prezentate Tribunalului Suceava cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

DNA transmite că ancheta continuă și procurorii anticorupție cercetează și asupra alte persoane implicate în presupusa rețea de corupție din cadrul Spitalului Județean "Mavromati" Botoșani.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG