Linkuri accesibilitate

Aproape 5.000 de arestări la protestele anti-război din Rusia


Un protest surprinzător a avut loc și în Kazahstan. Oamenii au spus că nu protestează împotriva Rusiei, ci a lui Vladimir Putin.

UPDATE Potrivit grupului independent de monitorizare a protestelor OVD-Info, peste 4.800 de persoane, din cel puțin 59 de orașe diferite din Rusia, au fost reținute, duminică pentru că au participat la marșuri împotriva rzăboiului. Protestatarii au scandat „nu războiului” și au fost avertizați de poliție că mitingurile lor sunt „ilegale”.

---

Demonstrații împotriva războiului au avut loc și în cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almatî, unde unii protestatari au avertizat: „Kazahstanul va fi următorul dacă războiul nu este oprit acum”.

Grupul de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că oameni au fost reținuți la demonstrații în 21 de orașe din Rusia, inclusiv în orașul-port din Vladivostok și orașul siberian Irkutsk.

Activiștii opoziției au postat imagini și videoclipuri care arată că proteste au avut loc și în alte orașe. Aproximativ 100 de persoane au participat la demonstrația de la Vladivostok și aproximativ 15 dintre ei au fost arestați, a informat un corespondent al ziarul independent Novaya Gazeta.

Unii dintre protestatari țineau pancarte și scandau lozinci împotriva războiului. RFE/RL nu a putut verifica în mod independent informațiile. Poliția nu a comentat arestările.

Autoritățile ruse au avertizat pe 5 martie că vor împiedica orice încercare de a organiza demonstrații neautorizate. Sute de oameni s-au adunat la Almatî pe 6 martie, protestatarii fluturând steaguri ucrainene și scandând lozinci împotriva lui Putin și a războiului din Ucraina.

Daulet Abylkasymov, un organizator al protestului a declarat la miting că demonstrația lor „nu este împotriva poporului rus, ci este împotriva lui Putin”.

Alții au avertizat că „ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina, se poate întâmpla în Kazahstan”.

Unii participanți la miting au îndemnat Kazahstanul să părăsească organismele regionale conduse de Rusia, cum ar fi Uniunea Economică Eurasiatică și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă.

Rusia | Mii de protestatari față de războiul împotriva Ucrainei au fost reținuți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG