Linkuri accesibilitate

Peste 100.000 de persoane au fost vaccinate în România


Campania de vaccinare a început în România pe 27 decembrie cu angajații din sistemul sanitar
Campania de vaccinare a început în România pe 27 decembrie cu angajații din sistemul sanitar

Comunicatul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a anunțat sâmbătă seară că s-a depășit numărul de 100.000 de persoane vaccinare împotriva Covid-19.

Până în prezent, vaccinul produs de Pfizer/BioNTech a fost folosit pentru angajații din sistemul sanitar. Din 15 ianuarie va începe etapa a doua în care intră și angajații din domeniile esențiale, iar în curând va intra în program și vaccinul dezvoltat de Moderna care a primit miercuri aprobarea pentru a fi folosit în Uniunea Europeană.

În ultimele 24 de ore au fost vaccinare un număr de 9.595 de persoane, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, iar numărul total de la începutul campaniei a ajuns la 102.301.

În ultima zi au fost raportat 39 reacții comune și minore după vaccinare, dintre care: 11 reacții locale și 28 de reacții generale.

Ele se adaugă la totalul de 350 de reacții, printre care oficialii menționează: 140 reacții locale cu durere la locul injectării și 210 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Cinci dintre aceste reacții sunt în curs de investigare.

Campania de vaccinare din România se desfășoară în trei etape.

Etapa 1: Sunt vaccinate persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat. Vaccinarea se realizează prin intermediul unităților sanitare sau a centrelor de vaccinare ori a echipelor mobile de vaccinare – în funcție de situație.

Etapa 2: Include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.

Etapa 3: Include populația generală. Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.

XS
SM
MD
LG