Linkuri accesibilitate

Peste 1.000 arestări în Turcia după atentatul revendicat de PKK


Poliția turcă a reținut marți aproape o mie de persoane, la câteva zile după un atac sinucigaș cu bombă la Ankara.
Poliția turcă a reținut marți aproape o mie de persoane, la câteva zile după un atac sinucigaș cu bombă la Ankara.

Poliția turcă a reținut marți aproape o mie de persoane, la câteva zile după un atac sinucigaș cu bombă la Ankara. Aproape 70 de oameni sunt suspectați de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a revendicat atentatul.

Ministrul de interne, Ali Yerlikaya, spune că poliția a făcut raiduri în 16 provincii turcești, unde a reținut 55 de persoane suspectate că fac parte din „structura de informații” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, transmite AP.

Cel puțin alți 12 presupuși membri PKK au fost arestați într-o operațiune separată în cinci provincii, a scris Yerlikaya pe rețeaua de socializare X.

PKK a condus o insurgență de zeci de ani în Turcia și este considerată o organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană. Zeci de mii de oameni au murit de la începutul conflictului pornit în 1984.

Yerlikaya a declarat ulterior că 928 de persoane suspectate că dețin arme de foc fără licență sau că au legătură cu contrabanda cu arme de foc au fost, de asemenea, arestate în timpul operațiunii. El nu a precizat dacă suspecții arestați pentru deținerea ilegală de arme de foc sunt suspectați de legături cu PKK.

Vehiculul folosit atacatori în atentatul de pe 1 octombrie.
Vehiculul folosit atacatori în atentatul de pe 1 octombrie.

Duminică, 1 octombrie, un atentator sinucigaș a detonat un dispozitiv exploziv lângă intrarea în Ministerul de Interne, cu câteva ore înainte ca președintele Recep Tayyip Erdogan să se adreseze Parlamentului la întoarcerea din vacanța de vară. Un al doilea atacator a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliția.

Doi ofițeri de poliție au fost răniți ușor în atac. Suspecții au ajuns la fața locului într-un vehicul pe care l-au confiscat de la un medic veterinar pe care l-au împușcat în cap, potrivit oficialilor turci.

PKK a revendicat atacul, iar autoritățile turce l-au identificat pe unul dintre atacatori ca fiind un militant al acestui partid.

Câteva ore mai târziu, forțele aeriene ale Turciei au efectuat lovituri aeriene asupra unor presupuse baze PKK din nordul Irakului, unde se află conducerea grupului. Ministerul Apărării a declarat că un număr mare de militanți PKK au fost „neutralizați” în lovituri.

Luni, 20 de persoane, inclusiv membri ai Partidului HDP (prokurd), acuzate de autorităţile turce de legături cu PKK, au fost arestate la Istanbul şi în provincia Kirklareli (nord-vest).

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG