Linkuri accesibilitate

Peste 70 de persoane au murit în SUA din cauza tornadelor. O fabrică de lumânări s-a prăbușit peste muncitori


Forța tornadelor a surprins pe toată lumea, multe victime fiind de la o fabrică de lumânări. Imagine cu clădirea Amazon din Illinois.
Forța tornadelor a surprins pe toată lumea, multe victime fiind de la o fabrică de lumânări. Imagine cu clădirea Amazon din Illinois.

Numărul victimelor a depășit 78 de persoane, dar autoritățile se așteaptă ca, în final, să fie peste 100 de victime din cauza tornadelor din Kentucky și alte state americane. Președintele Biden a descris situația ca o tragedie de neimaginat.

Seria de tornade s-a produs vineri noaptea și în cursul zilei de sâmbătă, demolând case, punând la pământ diferite construcții. SUA au pornit o luptă pentru a găsi supraviețuitori sub dărâmături, au declarat oficialii americani, potrivit Reuters.

Forța tornadelor, care i-a uimit și pe meteorologi, deoarece sunt neobișnuite în lunile cu temperaturi mai scăzute, a distrus o fabrică de lumânări, secțiile de poliție și pompieri din Kentucky, o parte dintr-un azil de bătrâni din Missouri și a ucis cel puțin șase muncitori dintr-un depozit Amazon în Illinois.

Guvernatorul din Kentucky a declarat că seria de tornade este cea mai puternică din istoria acestui stat, iar efectele ei se văd. Din fabrica de lumânări au fost salvați 40 de muncitori, dar erau aproximativ 110 persoane în ea când a fost pusă la pământ devenind o grămadă de moloz. Ar fi un miracol să existe și alți supraviețuitor sub dărâmături, spune oficialul american.

Încă sub șoc, guvernatorul spune că tragedia nu se poate compara cu nimic ce a văzut până în prezent și că îi este greu să o exprime în cuvinte. El a susținut că este posibil ca numărul victimelor să fie de peste 100 de persoane.

„​Este absolut sfâșietor ce am văzut. Comunitatea are nevoie de rugăciuni și sprijinul nostru”, a spus guvernatorul Andy Beshear.

Garda Națională a trimis 189 de membri pentru a ajuta la eforturile de salvare și recuperare. Ei vor acțiion în zona Mayfield, unde locuiesc aproximativ 10.000 de persoane.

Șeful pompierilor din Mayfield, Jeremy Creason, a cărui unitate de pompieri a fost distrusă de tornade, a povestit că fabrica de lumânări a fost devenit un morman de metal îndoit, oțel și mașini, iar echipele de salvare au trebuit să se târască peste persoanele ucise pentru a le recupera pe cele aflate în viață.

Tornadele au apărut după o serie de furtuni din cursul nopții de vineri spre sâmbătă, inclusiv o furtună de dimensiuni mai mari care s-a format în nord-estul Arkansasului și care s-a deplasat spre Missouri, Tennessee și Kentucky. Specialiștii spun că temperaturile din această perioadă și umiditatea neobișnuit de ridicată au potențat acest fenomen meteorologic.

Președintele Biden a spus că este o tragedie de neimaginat, iar Casa Alba ca colabora cu guvernatorii statelor afectate de tornade pentru a se asigura că au tot le trebuie pentru căutarea posibililor supraviețuitori.

Autoritățile din Illinois au anunțat că mai multe persoane au rămas blocate într-un depozit al companiei americane Amazon, în urma prăbuşirii parţiale a acoperişului clădirii.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG